Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), Министерство на земеделието

...
Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), Министерство на земеделието
Коментари Харесай

Събев: Няма официален документ от Румъния с обяснение за задържаните рибари

Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури (ИАРА), Министерство на земеделието и другите български способени министерства и органи към момента не са получили формален документ за задържането на трите български кораба в Румъния. Това обуславя и актуалната обстановка на изчакване. Това сподели заместник-министърът на земеделието Георги Събев след среща с представители на рибарската общественост във връзка със случая със арестуваните в северната ни съседка риболовни кораби и техния екипаж.

" Все още не сме получили формален документ, с който да стане ясно на каква основа риболовците са били арестувани. Разполагаме с неофициална информация, съгласно която е повдигнато обвиняване против тримата притежатели на корабите, само че липсва препоръка въз основата на кое законодателство те са били арестувани ", сподели Събев.

" Имаме информация за арестувана суровина, рибни ресурси. Добрата вест е, че капитаните на корабите са към този момент в България ", сподели още служебният заместник-министър.

Събев изясни, че българските кораби са осъществявали лов на риба в акватория, която се води общностна - на целия Европейски съюз. По думите му те имат право да реализират лов на риба на разнообразни от квотираните ресурси. На равнище Европейски съюз за Черно море има квота и ограничаване на количеството само за калкан и за цаца. За другите типове риба кораби на други страни от Европейски Съюз могат умерено да реализират лов на риба.

А и обстановката на задържане на български риболовни кораби на това място не е нова, напомни Събев. Има " сходен " случай от 2011 година, когато български рибарски транспортен съд е непозволено арестуван в Румъния. Това беше доказано от Европейския съд по правата на индивида в Страсбург преди няколко месеца, добави той.

" Интересите на българските риболовци са и стопански ползи на нашата страна ", акцентира Събев. Той уточни, че информацията, която имат, е, че са тествани 5 български кораба, от които 3 са арестувани. На тях е имало калкан и черноморска акула.

Пламен Панайотов, притежател на два арестувани кораба сподели, че обвиняванията са по-скоро за акулите. " Извършени са им инспекции, два кораба, които са били там са нямали акула и не са арестувани. На арестуваните кораби е имало 6 акули, а на другия 20. В Румъния е имало възбрана от 15 март до 15 април. Ние сме били в общоевропейски води – корабите са били на над 52 благи. Хората са освободени, само че нашите кораби са арестувани, тежка е обстановката “, сподели още притежателят на корабите.

" От самото начало на възникването на този случай работим по него. Изчакваме 7-дневен период съгласно румънското законодателство, с цел да получим нужните документи, в случай че ли не ще изпратим още веднъж питане ", сподели доцент Ваня Стаматова, изпълнителен шеф на ИАРА. На въпрос по отношение на настояването на риболовците за нейната оставка тя отговори, че очевидно се е получило неразбирателство, че думите ѝ са били преекспонирани. " Никога не съм ги наричала " бракониери ". Дори в организацията съм забранила тази дума ", съобщи тя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР