Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда“ напомня, че българските работодатели,

...
Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда“ напомня, че българските работодатели,
Коментари Харесай

Инспекцията по труда с важна информация за работодатели, наемащи украинци

Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ припомня, че българските работодатели, които желаят да наемат служащи и чиновници от Украйна , следва да обезпечат за тях идентични условия на труд с сътрудниците им от България, оповестиха от ведомството. От институцията показват в известието си, че те не могат да бъдат по-неблагоприятни от минималните, избрани в трудовото законодателство у нас.

От Инспекцията напомнят, че с друго решение, касаещо одобряването на образците на регистрационни карти от Държавната организация за бежанците, срокът на годност на регистрационните карти на чужденците с предоставена краткотрайна протекция, изтичащ до 24 февруари 2023 година , се удължава до 31 март 2023 година

По отношение на трудовото законодателство решенията дават опция работодателите да продължат да наемат елементарно украински жители, получили краткотрайна протекция у нас, разясняват от ГИТ.

„ Остава задължението на работодателите да осведомят Инспекцията по труда за наетите украински жители, като жители от трети страни според член 10 алинея 1 от Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност “ , означават още от инспекцията. Оттам коментират посредством листовка на български, украински, британски и съветски език главните трудови права на украинските жители, търсещи работа у нас.

На електронната поща [email protected] специалистите дават отговор навреме на заложените въпроси, за задачата следва да бъдат посочени и контакти за противоположна връзка.

На 1 февруари държавното управление утвърди решение, съгласно което до 4 март следващата година се удължава действието на краткотрайната протекция на разселените лица от Украйна на територията на България. Мярката е в сходство с решението на Европейската комисия за удължение на действието на Директивата за краткотрайна протекция.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР