Изпадналата в криза достигна ново историческо дъно във вторник, след

...
Изпадналата в криза достигна ново историческо дъно във вторник, след
Коментари Харесай

Турската лира достигна ново най-ниско ниво

Изпадналата в рецесия доближи ново историческо дъно във вторник, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган отхвърли да се откаже от неортодоксалните си възгледи и опасенията си по отношение на бъдещата политика на централната банка на Съединени американски щати. Тя спадна с над четири % до 13,43 за $ след поредицата от намаления на лихвените проценти от септември насам поради натиска на Ердоган, съобщи БГНЕС.

Противно на общоприетото мислене за стопанската система, турският президент се афишира срещу високите лихвени проценти като твърди, че те провокират висока инфлация. В изявление, оповестено в понеделник, Ердоган съобщи, че в никакъв случай няма да се застъпи за повишение на лихвените проценти макар новата валутна рецесия и необузданата инфлация.
Десетки задържани в Истанбул на митинг против високите цени (ВИДЕО)
Десетки поданици на региона Кадъкьой в Истанбул бяха задържани за присъединяване в митинг против повишаването на бензина и други артикули и услуги,...

През октомври растежът на потребителските цени доближи съвсем 20%, а формалните данни, оповестени в петък, се чака да покажат, че през ноември инфлацията още веднъж се е повишила. От началото на 2021 година лирата е изгубила близо 45% от цената си по отношение на $. Основният лихвен % беше понижен от 19% през септември на 15% след три решения на централната банка.

Във вторник вечерта върху слабостта на лирата наподобява повлияха и опасенията, че Федералният запас на Съединени американски щати може да затегне паричната политика по-рано от предстоящото. Но турската валута към този момент губеше стойност по отношение на $, откакто в локална медия се появи информация, съгласно която ръководителят на отдела за пазарите на централната банка към този момент не извършва длъжността си.

Още от АЗИЯ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР