Изострянето на ситуацията в Косово постави Белград пред труден избор.

...
Изострянето на ситуацията в Косово постави Белград пред труден избор.
Коментари Харесай

Белград попадна в безнадеждна ситуация в Косово

Изострянето на обстановката в Косово сложи Белград пред сложен избор. Той възнамерява да изпрати молба до задачата на НАТО в Косово за изпращане на сръбски контингент в района. Но решението евентуално ще бъде негативно. Но даже и макар отхвърли, Белград ще бъде заставен да изпрати сили в обитаемоте със сърби региони на Косово, което ще докара до спор с НАТО. Как може да се позволи тази тежка обстановка, като се има поради, че съдружниците могат да оказват помощ на Сърбия единствено с думи?

В четвъртък, 15 декември, Сърбия ще изпрати искане до КФОР (Мисията на НАТО в Косово) за разполагане на собствен контингент в района, сподели президентът Александър Вучич. Според него става дума за разполагането на 1 00 чиновници на правоприлагащите органи. Основание за това решение е Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призната през 1999 година, апропо, незабавно след края на бомбардировките на НАТО над Югославия.

Сега управляващите на самопровъзгласилата се Република Косово намерено нарушават различен документ, който за известно време „ замрази “ спора в района – Брюкселското съглашение от 2013 година Според нея косовските полицейски сили нямат право да влизат в четири общини, обитаеми със сърби в северната част на района. Въпреки това предишния четвъртък няколкостотин души специфични сили с бронирани машини нахлуха в сръбските райони, блокирайки град Косовска Митровица.

Инициаторът на изострянето е министър председателят на непризнатата република Албин Курти, който „ държи пръста си на спусъка “, сподели Петър Петкович, началник на службата за Косово и Метохия към сръбското държавно управление. Служителят прикани европейските управляващи да извърнат внимание на автоматите в ръцете на албанските сили за сигурност.

В Европейския съюз в отговор показват това, което сръбският министър председател Ана Бърнабич назова „ зашеметяващо равнище на парадокс “. Германският външен министър Аналена Бербок назова изцяло недопустимо желанието на Белград да извърши Резолюция 1244 на Организация на обединените нации и да изпрати полиция и военни в Косово (на суверенната територия на Сърбия, отбелязваме).

Междувременно към непризнатото Косово обстановката е " на последната линия ", оттатък която " може да настъпи клане или гореща фаза ". Тази оценка на сегашната борба сред Белград и водачите на косовските албанци даде в понеделник съветският дипломат в Сърбия Александър Боцан-Харченко.

Той направи паралел сред актуалната балканска рецесия и най-големия спор в Европа през последните десетилетия.

„ Цялата обстановка, безусловно всичко – и отношението на Прищина към сърбите в Косово – естествено, в по-малък мащаб, наподобява на всичко, което се случи и се случва в Украйна. Същите схеми, същото държание на Запада “, сподели посланикът.

Говорителят на външното министерство Мария Захарова счита държанието на европейците или за бойкот - в тази ситуация с Бербок - или за изтощение. „ Последните илюзии за способността на Европейски Съюз да вразуми косовско-албанските водачи, които намерено подценяват всевъзможни препоръки и на процедура диктуват своите правила на близките, се разсейват “, сподели Захарова.

„ Премиерът на самопровъзгласилото се Косово Албин Курти няма да се преценява с каквито и да било съглашения, които са реализирани с посредничеството на Брюксел. От идването му на власт всички преговорни процеси са нарушени. И в този момент се пробват да предизвикат Вучич да вкара сръбската войска на територията на Косово и Метохия “, изяснява Екатерина Ентина, професор във Висшата школа по стопанска система, началник на катедра „ Черноморско-средиземноморски проучвания “ в Института по Европа на РАН.

Ситуацията в северните региони на самопровъзгласилата се Република Косово, където живее сръбското малцинство, ескалира със забележителна прецизност през последните месеци. В началото на декември обстановката стана изключително напрегната, след което „ завря “, съгласно сръбския президент Александър Вучич. На 6 декември специфични сили на косовските албанци, ескортирани от патрули на задачата на Европейския съюз в Косово (ЕУЛЕКС), започнаха да завладяват пространствата на изборните комисии в сръбските региони. Два дни по-късно се състоя горепосоченият рейд на специфичните елементи на Министерство на вътрешните работи на Косово с бронирани коли и блокадата на северната, сръбска част на Косовска Митровица.

Поредната алена линия беше пресечена този уикенд с ареста в събота от косовската полиция на техния някогашен сътрудник, сърбина Деян Пантич. Той беше арестуван на контролно-пропусквателен пункт на границата на непризнатата република със Сърбия (от позиция на самата Сърбия и Русия това е просто административната граница на централните региони на страната и самостоятелната област Косово и Метохия). Бившият чиновник на Министерството на вътрешните работи на Косово беше упрекнат в тероризъм за хипотетично нахлуване над служители на реда, когато направиха акция в региона на Митровица.

В отговор сръбското население на Северно Косово блокира прекосяването по автомагистралата с барикади в няколко обитаеми места наоколо до Граничен контролно-пропусквателен пункт " Ярине ". Премиерът Курти насочи ултиматум за унищожаване на бариерите до неделя вечерта. Патрулите на ЕУЛЕКС и КФОР бяха изтеглени в региона на борбата. Лесно се вижда, че самодейността във всички произшествия беше проявена от косовско-албанската страна и едвам в този момент Белград подхваща ответни стъпки.

Белград до последно се опитваше да избегне военна интервенция, отбелязва Ентина. Изпращането на молба до КФОР е „ последният легален ход на Вучич, с цел да подсигурява сигурността и да не си навлече офанзива от страна на Запада “, акцентира специалистът. „ Трябва да разберете, че в сходство с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации сръбският президент може въобще да се не съгласува с никого влизането на стеснен контингент от 1000 военни или служители на реда на Сърбия на територията на Косово и Метохия. Вучич можеше просто да уведоми структурите на Организация на обединените нации. Всякакви сходни съглашения са извънредно доброволни “, изясни Олег Бондаренко, политолог и основен редактор на портала „ Балканист “.

Има известна символика в това, че настояването на Белград ще бъде импортирано навръх 15 декември. „ На 15 декември Косово ще кандидатства за участие в Европейски Съюз “, сподели Бондаренко. - Въпреки че е ясно, че е кандидатура в името на кандидатурата. Не може да се преглежда по никакъв метод, тъй като най-малко пет страни-членки на Европейски Съюз, които по някакъв метод имат свои проблеми със сепаратистите, не признават независимостта на Косово: Испания, Словакия, Румъния, Гърция и Кипър.

Очевидно е – и това е доста по-важно – молбата на Вучич към КФОР за влизане на хиляден сръбски контингент ще остане без отговор поради проалбанската позиция на НАТО. „ Вучич е в патова обстановка. Той не може да не отговори на издевателството над сърбите, само че отговорът ще бъде гибелен за политическото управление в Белград. И надали в такава обстановка може да се чака нещо позитивно за сърбите “, споделя Ентина. „

„ Хиляда сръбски боеца са задоволителни, с цел да защитят сърбите в Северно Косово “, сподели на собствен ред Бондаренко. „ За схващане: специфичните елементи на Косово също начисляват 1000 души. Нека бъдем реалисти, става дума единствено за три общности в северно Косово с население от 360 хиляди души - това са Звечан, Зубин Поток, Лепосавич. Южният анклав в Косово, където също са живели сърби, е неосъществим за Белград и там съвсем не са останали сърби – може би 5-6 хиляди души.

Сръбската войска е много мощна, най-мощната войска на Балканите, те имат всички нужни оръжия, с цел да защитят сърбите в Северно Косово, сподели източникът. Но казусът не е в възможни конфликти с косовската полиция. „ Единственият въпрос е по какъв начин и до каква степен контингентът на НАТО от КФОР ще реагира на появяването на сръбски военнослужещи там “, акцентира Бондаренко. „ Сърбия не е настроена за война с НАТО и всеки спор с контингента на КФОР е началото на борба с Алианса “, прецизира специалистът.

Затова, предвижда Ентина, е изцяло допустимо да се допусна, че „ от дребни местни конфликти спорът скоро ще се разрасне и до четирите общини, където плътно живеят сърби в северната част на района “. В същото време би трябвало да се означи, че те имат капацитет за самозащита за сметка на паравоенни структури в сянка и запаси на някогашната полиция.

Има известна вяра, че самият Запад не е заинтригуван от етническо пречистване по сходство на Сръбската Крайна от 1995 година Албин Курти е много комплицирана фигура и за Брюксел, и за Вашингтон, той е скъп с радикализма си, само че стига този радикализъм да е управляем, отбелязва Ентина. Сегашният министър председател на непризнатата република в края на 90-те години на предишния век беше войник от Армията за избавление на Косово, излежа 15-годишна присъда в сръбски затвор за тероризъм и беше опрощение едвам след свалянето на Слободан Милошевич под натиска на международната общественост.

Има мнение, че Съединени американски щати, чиято политика по косовския въпрос се разграничава от европейската, в този момент могат да окажат прочут напън върху Прищина и нейните водачи. „ Може да се означи, че мироопазващата самодейност на Балканите предходната година принадлежи повече на Съединени американски щати, в сравнение с Европа. От друга страна, Германия стартира да работи по-радикално с идването на власт на държавното управление на Олаф Шолц – образец за това е изказването на Аналена Бербок, – означи Бондаренко. „ Но като цяло това е просто превръщане на функциите на положителното и неприятното ченге “, обобщава той.

Най-вероятно в този момент както шефът на европейската дипломация Жозеп Борел, по този начин и Вашингтон еднообразно ще окажат напън върху Вучич, тъй че той да упорства барикадите в Северно Косово да бъдат отстранени допустимо най-скоро, счита Ентина. Но, добави тя, няма сигурност, че белградският водач разполага с подобен запас за напън. „ Факт е, че косовските сърби в действителност не имат вяра, че Белград може да ги отбрани “, отбелязва балканистът.

Що се отнася до помощта на Москва за Белград, би трябвало да се има поради, че в този момент Русия е съсредоточена върху специфична военна интервенция в Украйна, изрази мнение Бондаренко. „ До 24 февруари теоретично беше допустимо да се обмисли опцията Русия да изпрати няколко военни самолета в помощ на сърбите. Дори при нахлуване във въздушното пространство на НАТО може да се допусна с огромна степен на възможност, че никой няма да смъкна тези самолети. След 24 февруари няма такава сигурност. Така че в действителност във боен смисъл Русия по никакъв метод не може да помогне на Сърбия “, означи специалистът.

В политически смисъл Москва постоянно е пособия на Белград и е защитавала позицията, че Косово е част от Сърбия, добави Бондаренко. „ Не единствено Русия, само че и доста други страни, в частност Китай “, напомни специалистът. Но в актуалната обстановка оптималната политическа поддръжка, която може да бъде оказана на Вучич, е свикването на изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и инициирането на гласоподаване в Съвета за сигурност с явен резултат ", счита източникът.

А сръбският президент не е желал помощ от съветския си сътрудник Владимир Путин по отношение на изострянето на рецесията в Косово, заяви в понеделник прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР