Изобщо не се налага да спираме напълно солта, за да

...
Изобщо не се налага да спираме напълно солта, за да
Коментари Харесай

Не бива да спираме солта напълно, тялото ни се нуждае от нея

Изобщо не се постанова да стопираме изцяло солта, с цел да сме здрави, твърди лекарят-диетолог и началник на Центъра Medicum в Хамбург Матиас Ридл. „ Но би трябвало да консумираме солта с мярка “, безапелационен е той, цитират.

Как да зачеркнем от менюто си чипса, соевия сос, готовите супи или замразените пици? Повечето хора въобще не могат да си показват живота без сол. Но тъкмо това практикува от над 30 години сегашният здравен министър на Германия Карл Лаутербах, тъй като е уверен, че това е по-здравословно.

Човешкото тяло се нуждае от сол, само че в лимитирани количества

Солта е витално нужна. Нейната химическа формула е натриев хлорид - изключително натрият е значим за човешкото тяло, тъй като е нужен за поддържането на значими функционалности: той контролира водния баланс, активността на нервната система и мускулите и подкрепя храносмилането. За да извършва тялото всички тези функционалности, се нуждаем от към 1 грам сол. Това значи, че в умерени количества солта е потребна.

Една чаена лъжичка сол дневно

Според рекомендациите на Световната здравна организация (СЗО) дневната доза сол не трябва да надвишава 5 грама. Това е колкото една равна чаена лъжичка сол. "Дори единствено с една замразена пица се надвишава това количество “ , споделя Ридл. Същото се отнася и до две супени лъжици соев сос. Не е проблем, в случай че по изключение надвишим това количество . Но доста хора постоянно минават целесъобразната граница от 5 грама сол дневно ", добавя специалистът.

Особено в Източна и Централна Азия хората употребяват повече от нужните количества сол. В Китай да вземем за пример среднодневното количество е съвсем 11 грама – т.е. двойно повече от това, което предлага СЗО. Но и в доста европейски страни, включително Германия, Португалия и Италия, а по този начин също и в Съединени американски щати, Канада, Австралия и Нова Зеландия се надвишава целесъобразната дневна доза.

Солта води до високо кръвно налягане?

Изследвания удостоверяват, че приемът на повече от 5 грама сол дневно вреди на здравето. И най-много се отразява зле на кръвното налягане. Солта се разтваря във водата, с което покачва налягането в кръвоносните съдове и води до по-голям риск от инсулт или инфаркт. Но солта напълно не е единственият фактор, който въздейства на кръвното налягане. Сред другите са да вземем за пример придвижването, стресът, предходните болести и питателните привички , споделя лекарят Матиас Ридл.

Само към една трета от хората обаче реагират сензитивно на количеството употребявана сол. Ще рече, че организмът им реагира позитивно, в случай че употребяват по-малко сол. Другите 2/3 от хората са резистентни на сол – при тях няма връзка сред одобряваните количества сол и кръвното налягане . Но даже и те не трябва да надвишават целесъобразната доза от 5 грама сол дневно, защото това води и до други здравословни проблеми.

Бъбреците, да вземем за пример, стартират да работят интензивно и са принудени да отделят непотребните количества сол, което ги натоварва излишно. А това от време на време води и до бъбречна непълнота. Освен това солта трансформира микробиома на червата, усилва риска от рак на стомаха и от остеопороза. Под нейно въздействие понижава броят на млечно-киселите бактерии, които влияят на възпаленията и автоимунните болести..

Как да отвикнем

Солта покачва апетита и е главен фактор да одобряваме повече от нужната храна. В този смисъл по-голямата консумация на сол води и до наднормено тегло. Приемът на сол в последна сметка е и въпрос на табиет. Ако постоянно консумираме по-големи количества, езикът ни привиква с този усет и ни кара да желаеме още по-солени ястия. И противоположното: систематичната приложимост на по-малко сол разрешава да отвикнем от нея. Но до момента в който стигнем до този здравословен баланс, се нуждаем от щипка самообладание.

Вижте още:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР