Изобретатели от цял свят експериментират постоянно с нови начини за

...
Изобретатели от цял свят експериментират постоянно с нови начини за
Коментари Харесай

Британци строят електроцентрала с течен въздух


Изобретатели от целия свят опитват непрекъснато с нови способи за предпазване на сила
(снимка: CC0 Public Domain)

Британски експерти построяват първата в света апаратура, която ще съхранява сила под формата на мощно сбит въздух. Централата с мощ 50 MW ще бъде ситуирана покрай Манчестър.

Според създателите на плана, станцията ще „ събира ” непотребното електричество от вятърни електроцентрали, генерирано през нощта, с цел да компресира въздух при температура от -196°С, при която той става течност. По време на пикови потребности в станцията ще се нагрява и, разширявайки се, ще задвижва турбина за произвеждане на електрическа енергия, която може да бъде подадена назад в мрежата.
още по тематиката
Изобретателят Питър Диърман твърди, че сега системата работи с от 60-70%. Този способ на предпазване се показва по-зле от батериите, само че преимуществото е ниската цена на резервоарите, тъй че може елементарно да се мащабира.

„ Много е вълнуващо ”, споделя самоукият откривател пред. „ Нуждаем се от доста разнообразни форми на предпазване на сила и съм убеден, че течният въздух ще бъде един от тях ”. „ Батериите в действителност са чудесни за краткосрочно предпазване. Но те са прекомерно скъпи за дълготрайно предпазване на сила ”, добавя Диърмън.

Освен това, за разлика от батериите, съхранението на течен въздух не основава търсене на потребни изкопаеми, които могат да станат все по-оскъдни, защото светът се придвижва към енергийни системи, основани на променлива електрическа енергия от.

Очаква се оборудването да съхранява задоволително електричество за зареждане на към 50 000 домове. Британското държавно управление се надява на триумф на плана, тъй като по-рано управляващите предоставиха на Питър Диърман 10 милиона паунда.

Диърман разработваше кола на правилото на, когато видя капацитета за използване на технологията в съхранението на електричество. Сега той е въздържан акционер в Highview, една от компаниите, изграждащи централата от 50 MW.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР