Гърция разследва дали организирани групи за палежи са виновни за смъртоносните горски пожари

...
Изображение: Мъж се пази от пламъци близо до Александруполис. Снимка:
Коментари Харесай

Изображение: Мъж се пази от пламъци близо до Александруполис. Снимка: AP Изображение: Отделни пожари бушуват близо до Атина

Само за три дни в Гърция са избухнали 209 горски пожара, каза говорител на пожарната.

„Условията остават трудни и в много случаи екстремни, “ каза Йоанис Артопиос.

Пожарите се разраснаха благодарение на бурния вятър и горещите, сухи условия. Докато ветровете стихват, властите предупреждават, че рискът от нови пожари е все още висок.

Десетки села в североизточния регион са евакуирани, както и болницата в Александруполис, като фериботът е превърнат в временно плаващо медицинско заведение.

Изображение: Пациенти във ферибот след евакуация от болницата в Александруполис Изображение: Пожарът в Александруполис отгоре

Тъй като собствените им служби за спешна помощ са напрегнати до краен предел, Гърция потърси помощ от други европейски държави.

Германия, Швеция, Хърватия и Кипър са предоставили допълнителни самолети за изхвърляне на вода, докато Румъния и Чехия са изпратили повече пожарникари и цистерни с вода.

Точната причина за пожарите е не е ясно и прокурорът на Върховния съд на Гърция Джорджия Адилини е започнала разследване дали организирани групи за палежи са действали в региона.

Гръцките горски пожари рискуват да бъдат „изключителни“

Гръцкият министър на климатичната криза и гражданската защита Василис Кикилиас потвърди североизточните пожари започнаха на няколко места едновременно.

От другата страна на границата в Турция горските пожари в провинция Чанаккале продължават втори ден благодарение на силните ветрове.

Села в Турция се борят с горския пожар

Прочетете повече:
Смъртоносни горски пожари: Вината ли е изменението на климата?
Драматични снимки преди и след това показват въздействието на пожара в Мауи

Повече от 1250 души бяха евакуирани от девет села, а повече от 80 се намират обработени за въздействието на дима.

Властите са спрели лодки в близкия пролив Дарданели, където се зареждат самолети за спускане на вода.

Турският министър на горите Ибрахим Юмакли каза, че екипът на страната от пожарникарите се подкрепят от повече от 24 самолета и хеликоптери за гасене на пожари.

Пожарите на Тенерифе налагат евакуации

Междувременно горските пожари в Тенерифе са почти овладени, след като разкъсаха 1500 хектара (почти шест квадратни мили) за седмица, съобщиха властите.

Италия също съобщи за пожари при температури над 38C (100F) близо до популярната лятна дестинация Санремо.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР