Износът от секторите земеделие и храни достигна 4,5-5 млрд. евро.

...
Износът от секторите земеделие и храни достигна 4,5-5 млрд. евро.
Коментари Харесай

Порожанов: Износът на земеделски продукти и храни достигна 4,5-5 млрд. евро

Износът от секторите земеделие и храни доближи 4,5-5 милиарда евро. Положителното салдо или превишението над вноса е близо 1 милиарда евро. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на обичайния великденски конгрес „ Да! На българската храна “.

„ Експортът е доста значим. Основната ни устременост е европейския пазар, само че нишите ни са на изток “, разяснява министърът. Той описа, че след срещата си със своя китайски сътрудник е получил увещание, че след 3-годишни старания ще има решение за износа на български млечни артикули за Китай.

Оттам има и огромен интерес към българския белен слънчоглед. В момента 3 наши компании вършат износ за 10 млн. $, а се чака да бъдат утвърдени още 10 компании. Правят се опити и за увеличение на износа на българско вино за Китай. Министър Порожанов обърна особено внимание и на арабските пазари и Ливан като точка за дистрибуция на храни. Там се организира едно от най-успешните международни изложби за храни. Усилията са на него следващата година България да има собствен независим щанд. Водят се диалози и за понижаване на митата за импорт в Ливан на български млечни артикули и пчелен мед. На съвещанието си през днешния ден държавното управление утвърди и присъединяване за втора поредна година на България на ревюто в Рияд, Саудитска Арабия.

Споразумението на Европейски Съюз с Япония пък ни дава опция за нулево мито при импорт на български артикули. Изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по лозата и виното инж. Красимир Коев заяви, че през 2018 година за Токио е изработен експорт на 1,3 млн. литра наливно българско вино. То се бутилирало от локална компания, която го предложила на японския пазар с бранд „ Нешка “, на името на изключително известната там българска треньорка по художествена гимнастика.

„ По-важното е, че цените, на които се изнася българското вино се удвоиха в последните години. Това значи, че то е оценено и се усилва сензитивно добавената му стойност “, сподели Красимир Коев. Той напомни, че средствата за националната лозаро-винарска стратегия се резервират на 134 млн. евро до 2023 година Запазиха се и ставките на дотацията от 75%, което е най-високия дял в Европейски Съюз и го имат единствено още 2 държави-членки.

В последната година има 9 нови мазета и броя им към този момент ще доближи до 300. На полемиката ръководителят на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева предложи при всички публични поръчки за храни, без значение дали са за учебни заведения, детски градини, затвори, лечебни заведения, обществени домове и други, наложително да има изискване храните да са създадени по браншови стандарти. „ Така всички ще имат достъп до най-качествени храни, а българските производители ще бъдат подкрепени “, разяснява Кукушева.

Министър Порожанов поддържа концепцията.
Председателят на Българската асоциация на притежателите на аграрни земи Стайко Стайков пък предложи основаването на единна земеделска камара, от чието име да стават диалозите с министерството на земеделието. Министър Порожанов разяснява, че това доста би улеснило работата и разговора. В края на полемиката той поздрави всички български производители и им пожела и здраве и хубави великденски празници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР