Износът на Китай за САЩ продължава да се увеличава с

...
Износът на Китай за САЩ продължава да се увеличава с
Коментари Харесай

Износът на Китай за САЩ продължава да расте въпреки усилията на Вашингтон

Износът на Китай за Съединени американски щати продължава да се усилва с по-бързи темпове през май, демонстрирайки устойчивостта на китайския износ и зависимостта на американския пазар от вноса на разнообразни артикули, без значение от безапелационната позиция на Вашингтон за „ делене “ сред първите две стопански системи.

През първите пет месеца китайският експорт за Съединени американски щати е повишен с 12,9% на годишна база до 1,51 трилиона юана (226,2 милиарда долара), до момента в който вносът на Китай от Съединени американски щати се е нараснал леко с 2,1% до 489,3 милиарда юана. През интервала комерсиалният остатък на Китай със Съединени американски щати е достигнал 1,02 трилиона юана (153 милиарда долара), което е растеж от 19% на годишна база, съобщава .

Тези разлики дават ясна картина за структурата на двустранната търговия, от която се вижда, че Съединени американски щати разчитат повече на китайски артикули, най-вече артикули за бита, в сравнение с Китай на вноса от Съединени американски щати, който е най-вече високотехнологични артикули и технологии.

Бай Мин, заместник-директор на Института за интернационалните пазарни проучвания към Китайската академия за интернационална търговия и икономическо съдействие, споделя, че рестриктивните мерки на Съединени американски щати върху износа на някои артикули, като чипове, са в основата на разширяващия се търговски остатък на Пекин.

„ Нормално и неизбежно е комерсиалният остатък на Китай със Съединени американски щати да се усилва, защото китайските артикули имат трайна прелест на американския пазар. Това също по този начин демонстрира, че позицията на китайските артикули в световните вериги за доставки е постоянна и е невероятно да се отделят промишленостите на Китай от тези на Съединени американски щати “, показва Хъ Уейуън, старши теоретичен помощник в Института за финансови проучвания „ Чунян “ към Китайския национален университет.

Някои специалисти цитират краткосрочни фактори за бързия напредък на китайския експорт. Според Джоу Маохуа, макроикономист в Everbright Bank, потреблението в Съединени американски щати се е засилило в последно време, което усилва търсенето на вносни артикули.

Продажбите на дребно там са нарастнали с 0,9% през април по отношение на март, отбелязвайки четвърти следващ месец на по-високи разноски за артикули за бита, съгласно Министерството на търговията на Съединени американски щати.

Експерти предвиждат, че търговията на Китай със Съединени американски щати може да продължи да пораства през идващите месеци, изключително откакто американските управляващи изпращат сигнали за допустимо унищожаване на спомагателни мита върху китайски артикули. Министърът на финансите Джанет Йелън неотдавна сподели, че се обмисля преконфигуриране на митата като средство за облекчение на високата инфлация.

Според Хъ Уейуън, администрацията на Байдън може да облекчи митата за естествените артикули за бита, само че рестриктивните мерки за артикули с висока софтуерна стойност или тези, които се радват на държавна поддръжка, може да станат още по-строги. Той обаче прибавя, че ограниченията на администрацията на Байдън против високотехнологични артикули, търгувани сред Китай и Съединени американски щати, ще се сблъскат с известни компликации, защото Китай създава доста междинни артикули, нужни на високотехнологичните промишлености на Съединени американски щати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР