Икономиката на Китай понася нов удар, тъй като износът спада с 14% през юли

...
Износът на Китай претърпя най-големия си спад от повече от
Коментари Харесай

Износът на Китай претърпя най-големия си спад от повече от три години през юли, тъй като глобалното търсене се забави, добавяйки допълнителен натиск върху Пекин да намери начини да съживи втората по големина икономика в света.

Стойността на износа, измерена в щатски долари, падна с 14,5% миналия месец спрямо година по-рано, което е най-големият спад от февруари 2020 г., когато първоначалната епидемия от Covid-19 удари търговията и производството, според китайската митническа статистика, публикувана във вторник.

Това също така отбелязва спад на износа за трети пореден месец.

Стръмният спад е отражение на големия брой през юли миналата година и по-ниските цени, казаха анализатори от Capital Economics в изследователска бележка от вторник. След отчитане на сезонността и промените в експортните цени те изчислиха, че обемът на износа е намалял само с 0,9% през юли спрямо юни.

Въпреки това се очаква износът да намалее допълнително през следващите месеци, казаха анализаторите, цитирайкипо-широки доказателства“, че търсенето на стоки в световен мащаб намалява, тъй като пандемичните изкривявания отшумяват и затягането на паричната политика натежава върху потребителските разходи.

 Производствената линия на Volkswagen AG VW ID.3 и Cupra Born електрически седани в завода на Volkswagen Sachsen GmbH в Цвикау, Германия, в сряда, 24 май 2023 г. Продажбите на автомобили в Европа се повишиха през април за деветия месец, тъй като веригите за доставки се подобриха и производителите на автомобили работиха с натрупаните поръчки. Фотограф: Krisztian Bocsi/Bloomberg чрез Getty Images Производствената линия на Volkswagen AG VW ID.3 и Cupra Born електрически седани в завода на Volkswagen Sachsen GmbH в Цвикау, Германия, в сряда, 24 май 2023 г. Продажбите на автомобили в Европа се повишиха през април за деветия месец, тъй като веригите за доставки се подобриха и производителите на автомобили работиха с натрупаните поръчки. Фотограф: Krisztian Bocsi/Bloomberg чрез Getty Images Krisztian Bocsi/Bloomberg/Getty Images

„Близкосрочните перспективи за потребителските разходи в развитите икономики остават предизвикателни, като много от тях все още са изложени на риск от рецесии по-късно тази година, макар и леки“, казаха те.

За първите седем месеца на годината износът на Китай е намалял с 5% спрямо година по-рано. По-специално, доставките до Съединените щати, най-големият търговски партньор на Китай, са спаднали с 13%.

 В изглед от въздуха китайски контейнеровоз стои акостиран в пристанището на Оукланд на 07 август 2023 г. в Оукланд, Калифорния. В изглед от въздуха китайски контейнеровоз стои акостиран в пристанището на Оукланд на 07 август 2023 г. в Оукланд, Калифорния. Джъстин Съливан/Гети изображения

Износът беше рядка светла точка през годините на пандемията, осигурявайки така необходимата подкрепа за китайската икономика, докато тя се бореше със строгите блокирания на Covid и срива на жилищния пазар. Те представляват 17% от БВП на Китай миналата година.

Но от миналия октомври тези доставки се свиха, тъй като нарастващата инфлация и нарастващите лихвени проценти намаляват глобалното търсене.

Отслабващият износ нанася нов удар на китайската икономика, която наскоро загуби инерция след силното начало на годината. Признаците за дефлация стават все по-разпространени, предизвиквайки опасения, че Китай може да навлезе в продължителен период на стагнация.

ФАЙЛОВА СНИМКА: Контейнерен кораб на Cosco Shipping се вижда в дълбоководното пристанище Yangshan на фона на епидемията от коронавирусна болест (COVID-19) в Шанхай, Китай, 24 април 2022 г. Снимката е направена на 24 април 2022 г. cnsphoto чрез REUTERS НА ВНИМАНИЕТО НА РЕДАКТОРИТЕ – ТОВА ИЗОБРАЖЕНИЕ Е ПРЕДОСТАВЕНО ОТ ТРЕТА СТРАНА. CHINA OUT./File Photo ФАЙЛОВА СНИМКА: Контейнерен кораб на Cosco Shipping се вижда в дълбоководното пристанище Yangshan на фона на епидемията от коронавирус (COVID-19) в Шанхай, 24 април 2022 г. Снимката е направена на 24 април 2022 г. cnsphoto чрез REUTERS НА ВНИМАНИЕТО НА РЕДАКТОРИТЕ - ТОВА ИЗОБРАЖЕНИЕ БЕШЕ ПРЕДОСТАВЕН ОТ ТРЕТА СТРАНА. CHINA OUT./Файл Снимка cnsphoto/Ройтерс

Данните от вторник също така показаха, че вносът на Китай е намалял с 12,4% през юли спрямо година по-рано, което до голяма степен пропусна прогнозата за спад от 5% в анкета на Ройтерс сред анализатори.

Това добавя доказателства, че вътрешното търсене на страната е смекчено, като обемите на вноса са паднали до най-ниското си ниво от началото на годината.

Сега анализаторите призовават Пекин да разработи по-конкретни и решителнипланове за подпомагане на икономиката, включително големи мерки за стимулиране на търсенето.

Обезценяване на юана

Една по-слаба валута може да помогне, като направи износа на Китай по-конкурентоспособен.

Във вторник Китайската народна банка - която определя дневния диапазон, в който юанът може да се търгува - определи средната точка за валутата на 7,1565 за щатски долар, по-слабо от 7,138 от предишния ден.

Слабите търговски данни и фиксирането на по-ниския юан предизвикаха спад на китайската валута на валутните пазари. Офшорният юан отслабна с 0,3% спрямо щатския долар във вторник.

Досега мерките на политиката, прилагани от Пекин за стимулиране на икономиката, „не бяха достатъчно силни“, за да впечатлят инвеститорите, каза Кен Чеунг, главен азиатски валутен стратег за Mizuho Bank.

„В този контекст обезценяването на юана може да послужи като инструмент за подкрепа на китайския износ и да улесни икономическото възстановяване.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР