Износът на Китай неочаквано се е свил през октомври, когато

...
Износът на Китай неочаквано се е свил през октомври, когато
Коментари Харесай

Прогнозите за ръст в Китай не се сбъднаха: Износът намалява през октомври

Износът на Китай ненадейно се е свил през октомври, когато е записан спад в доставените артикули и услуги до Съединени американски щати и Европейския съюз (ЕС), демонстрираха данните на китайските митници, представени от CNBC, съобщи Инвестор.

Износът на страната е намалял с 0,3% през октомври по отношение на същия месец на 2021 година в доларово изражение, доста разминавайки се с прогнозите в анкета на Ройтерс за растеж от 4,3 на 100.

Понижението маркира и доста закъснение по отношение на регистрираното годишно покачване от 5,7% през септември, като това е бил и първият спад от май 2020 година, съгласно данните на Refinitiv Eikon.

Същевременно вносът на страната е намалял с 0,7% в доларово изражение, като също е под прогнозите за растеж от 0,1%. За съпоставяне – през септември той набъбна с 0,3%.

Износът на азиатската страна към Съединени американски щати – най-големият ѝ търговски сътрудник - е намалял с 12,6% на годишна база през октомври, маркирайки трети следващ месец на алено, сочат изчисленията на медията на база данните. Спад е регистриран и в доставените за Европейски Съюз артикули и услуги в размер на 9%.

Положителна наклонност обаче има в износа на Китай към Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (ASEAN), която е най-големият търговски сътрудник по район. Износът към ASEAN е повишен с към 20% през октомври.

Миналата седмица Barclays занижи своите прогнози за икономическия напредък на Китай през 2023 година, а повода за това са упованията, че спадът в износа към Съединени американски щати и Европейски Съюз ще провокира намаляване от най-малко 2% в цялостния експорт на страната.

Освен това вероятностите за криза зад граница набъбнаха доста в последните няколко месеца. Много от огромните американски софтуерни компании неотдавна оповестиха, че ще уволнят забележителен брой от чиновниците си като част от други ограничения за понижаване на разноските.

„ Високата инфлация „ изяжда “ покупателната дарба на потребителите зад граница “, сподели Хао Джоу, основен икономист в Guotai Junan International. „ С навлизането на паричната политика по-надълбоко в ограничаващите нива рискът от икономическа криза ще нарасне, което доста ще натежи на международното тръесне. Следователно износът на Китай може да бъде подложен на напън “, добави специалистът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР