Износът на хора с цел трудова експлоатация е на второ

...
Износът на хора с цел трудова експлоатация е на второ
Коментари Харесай

Трафикът за трудова експлоатация втори след износа на бели робини от България

Износът на хора за трудова употреба е на второ място след половата употреба за България, сподели омбудсманът Мая Манолова при откриването на конгрес за трудовата употреба, проведен взаимно с Асоциация " Анимус ".

Според нея най-сериозната причина за трудовата употреба е икономическото положение, безработицата в по-слабо развитите райони в страната, ниското обучение на част от популацията. Манолова напомни, че по разнообразни данни работещите небогати у нас са сред 400 и 700 хиляди души.

По думите на омбудсмана закононарушенията, свързани с трафик за употреба се разпознават мъчно - средногодишно у нас към 20 са формираните наказателни производства.

Тя напомни, че по данни на Международната организация по труда в международен мащаб жертвите на трудова употреба са 21 милиона души, а приходите от трафик за трудова употреба се правят оценка годишно в границите на 3,5 милиарда евро по данни на Европол.

Мая Манолова обърна внимание на актуалните форми на трудова употреба като тежки нарушавания на трудовите права - неизплащане на заплатите, проблемите с изключителния труд, с работното време, свързани със сумираното му отчитане, които довеждат до загуба на осемчасовия работен ден в някои браншове.

Работата при доста тежки условия - студени цехове да вземем за пример, също са форма на трудова употреба ” ”, счита омбудсманът, представена от Българска телеграфна агенция. „ Терминът трудова употреба се изпари както в законодателството, по този начин и в говореното на институции ”, сподели Манолова.

Според нея на политиците не им е комфортно да употребяват този тежък термин и го заменят с елегантни форми като нарушавания на трудовите права.

Директорът на Асоциация " Анимус " Надежда Стойчева означи, че нарушаването на трудови права се смята за административно нарушаване и за него компаниите търпят единствено административни санкции като санкции. Експертите се сплотиха към тезата, че са нужни законодателни промени, с цел да бъдат наказвани работодателите за актуалните форми на трудова употреба.

Манолова означи обаче, че такива промени стават мъчно - една година пленарно време е лишило разрешаването на казуса с неизплатените заплати. Около 3000-4000 са жалбите за неизплатени заплати, като измежду тях има и групови, сподели омбудсманът в отговор на въпрос има ли точна статистика за това какъв брой хора са жертва на трудова употреба в България. Това тежко нарушение на трудови права е част от актуалните форми на употреба, има и други, сподели Манолова.

Тя прикани хората да подават тъжби до институцията на омбудсмана.

В нашата правна уредба няма формулировка на насилствен и наложителен труд, заради което правоприлагащите органи одобряват, че би трябвало да има наложително опасност или принуждение, с цел да бъде един труд насилствен, сподели прокурор Гергана Кюркчийска, административен началник и областен прокурор в районна прокуратура - Оряхово.Кюркчийска счита, че са наложителни нормативни промени, които да бъдат съобразени с европейските конвенции и дефинициите за насилствен труд.

Людмил Попов от бранш " Трафик на хора " - ГДБОП заяви, че за предходната година има един потвърден и наказан случай на трафик на хора за трудова употреба - в софийска област в отглеждането на животни. Според нашите статистики преди всичко е трафикът на хора за полова употреба, на второ място - просията, а на трето - трафикът за трудова употреба, добави Попов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР