Износът на горива, произведени от руски нефт, спря от 1

...
Износът на горива, произведени от руски нефт, спря от 1
Коментари Харесай

Износът на горива от руски нефт спря, но поевтиняване няма

Износът на горива, създадени от съветски петрол, спря от 1 януари, само че поевтиняване няма. Масовият бензин А-95 се продава приблизително за 2,63 лв., въпреки да има и някои дребни бензиностанции, които го оферират и за 2,30 лева Дизелът е на съвсем същата цена - по-скъп е с 3-5 ст. на литър.

През декември депутатите одобриха промени в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Според тях износът на артикули от съветски нефт се не разрешава от 1 януари, а окончателният импорт на съветски петрол - от 1 март. Горива у нас сега се вършат единствено от съветския нефт, заради което на процедура износът е спрян напълно.

А още в първия ден на 2024 година митнически чиновници влязоха в данъчните хранилища за горива на “Лукойл Нефтохим ”, както и в над 50 други в страната. Инспекторите правят инспекции на суровия петрол и продуктите, които попадат в обсега на ограничаващите ограничения, оповестиха от Агенция “Митници ”. Ангажирани са към 150 чиновници от звената за “Последващ надзор ”, “Акцизна активност ” и “Митническо разузнаване и следствие ".

Основната им цел е да бъдат разказани наличните количества петрол и горива, с цел да може да се наблюдава придвижването им и дали ще има опити да бъдат изнесени макар възбраната.

Все отново рафинерията има гратисен интервал - след 1 януари има право да преработи доставения съветски нефт и да продаде създадените от него горива. Това обаче важи единствено за избрани артикули, в случай че се изнасят за страни отвън Европейски Съюз. Тази алтернатива бе дадена, тъй като от рафинерията обявиха, че в случай че има безусловно възбрана за експорт, складовете ще се препълнят, което означавало и наложително прекъсване на производството. 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР