Изнесените имунизационни пунктове за ваксинация срещу COVID-19 заработиха отново в

...
Изнесените имунизационни пунктове за ваксинация срещу COVID-19 заработиха отново в
Коментари Харесай

В надпревара с ``Омикрон``: Изнесените пунктове за ваксини отново работят

Изнесените имунизационни пунктове за имунизация против COVID-19 заработиха още веднъж в цялата страна. Извиха се и опашки.

От през днешния ден още веднъж работят и изнесените имунизационни пунктове в столицата. Те са разкрити в огромните търговски центрове.

Ваксини през съботно-неделните дни се слагат на две метростанции, в централата на Спешната помощ и в кабинети на ДКЦ-та. Всяка събота ваксини ще бъдат поставяни и в пункт в Нов български университет.

Изнесени пунктове има и в останалите огромни градове.

Снимка: btvnovinite.bg

Пред пунктовете на лечебните заведения ''Пирогов'' и ''Света Анна'' десетки се подредиха на опашка и в почивния ден.

''Тук съм за трета доза. Предните две ми бяха сложени през март и май месец, в този момент съм за третата доза'', споделя чакащ на опашката.

Според лекари, броят на искащите бустерна доза пораства всеки ден.

''Работим два екипа, тъй че всеки, който има предпочитание, може да се ваксинира'', отбелязва доктор Йордан Димитров от болница ''Света Анна''.

До две седмици " Омикрон " ще господства, предвижда в шефът на Националната референтна лаборатория. Според него по-лекото протичане на новия вид се дължи на това, че доста хора са се срещали с вируса.

''Антителата са първата отбрана, които защищават от заразяването, репликацията, до момента в който клетъчният имунитет защищава от тежко притичане и хоспитализации'', уточни доцент Иван Иванов.

Според Иванов, внезапният скок на случаите ще окаже въздействие на смъртността. В болница не престават да постъпват най-вече неимунизирани. За бустер се предлагат РНК имунизациите.

Призив за имунизация насочи още един път и министър председателят.

''Ако успеем да стигнем 75% от българите да се имунизират, дружно ще успеем да не затворим стопанската система, учебните заведения и най-много да няма хора по стълбовете на болниците'', съобщи министър председателят Кирил Петков във видеобръщение.

За последното денонощие поставените дози ваксина са повече от 34 000, над 5500 са новозаразени и 96 души са умряли.

14-дневната заболеваемост за страната също остава висока. Тя се увеличи до 613 на 100 000 по отношение на 548 през вчерашния ден. В съпоставяне с предходните 7 дни имаме растеж със 103%.

В област София-град заболеваемостта мина 1 000 на 100 000. Други две области от алената зона минават в тъмночервената - това са Враца и Пловдив.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР