Изненадващото решение на президента Румен Радев да направи изявление пред

...
Изненадващото решение на президента Румен Радев да направи изявление пред
Коментари Харесай

Сесията на НС започна с остър сблъсък между президента и ГЕРБ

Изненадващото решение на президента Румен Радев да направи изказване пред депутатите при откриването на новата сесия на Народното събрание през вчерашния ден докара до изострен конфликт сред него и ГЕРБ. Повод дадоха рецензиите, които президентът насочи към ръководещата партия от парламентарната естрада. В отговор хората на Бойко Борисов го упрекнаха, че внася разделяне измежду българите и даже заплашва публичния мир.

Че ще се стигне до борба, се разбра още когато Радев заприказва, че „ последователно властта се лишава от народа и се концентрира в стеснен кръг хора, те я трансформират в стопански облаги и медиен комфорт и ги влагат в още повече власт ”. „ Така този стеснен кръг бетонира своята безконтролна власт и порочният цикъл се затваря. При такава формула няма развиване, няма сигурност и разцвет. Има беднотия, корупция и неначетеност ”, съобщи президентът.

Радев настоя за ограничения против бедността, демографската рецесия и за повишение на конкурентоспособността на стопанската система. Той загатна, че държавното управление се проваля във значими области, говорейки за „ необузданата корупция по високите етажи и ширещата се престъпност изключително в дребните обитаеми места ”. Накрая прикани депутатите да се концентрират върху значими за бъдещето на страната решения. „ Ако това не се случи, или апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще опустоши статуквото ”, предизвести президентът.

Изявлението му провокира мощно неспокойствие измежду ръководещите, които упрекнаха Радев, че основава разграничителни линии в интерес на „ избрани политически сили ”. „ Ние сме подготвени за разговор, само че този разговор би трябвало да стартира с почтеност и честно отношение, с отстраняване на дефицитите на бистрота освен в Народното събрание, само че и в президентската институция, където имаме доста образци за непрозрачно осъществяване на функционалностите на президентството ”, разгласи шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

От ГЕРБ даже се пробваха да вбият чеп сред Радев и неговия вицепрезидент Илияна Йотова. „ Президентството има още две години. Разчитам на политическия опит на госпожа Йотова, с цел да може да се намерят тези рационални решения, които да оказват помощ на този президент да остане в историята на институцията не като президента, който е бил най-негативен, който е отправял най-вече закани за публичния мир, президента, който е девалвирал институцията несъгласие, а като президент - олицетворение на единството на нацията ”, сподели Дариткова.

Управляващите решително обявиха, че „ политическата непоклатимост, чийто поръчител е ръководещото болшинство, е главният фактор за развиването на страната и спокойствието на хората ”. И се ангажираха „ да се вслушваме в гласа на хората, който е единственият ни ориентир в комплицираната и от време на време изкуствено истеризирана политическа среда ”.

От Българска социалистическа партия също се включиха в рецензиите към ГЕРБ поради думите на премиера Бойко Борисов, че в този момент не е подобаващото време да се присъединим към Шенген. Соцлидерът Корнелия Нинова го упрекна, че еднолично е отхвърлил един от дребното цели на страната, за който има повсеместен консенсус. „ Не ни пускат, тъй като направихте доста неточности. Защото има корупция в системите за сигурност, тъй като създадохте заплаха за европейската сигурност. И тъй като не смеете да признаете тази неточност, решавате, че би трябвало да извадите България от нейния европейски път ”, обърна се Нинова към ръководещите.

Съвсем апокалиптична прогноза за развиването на страната направиха от Движение за права и свободи. „ Непостоянството, антисистемността, неналичието на визия и наложената наклонност на ненавист на всички към всичко прави неизбежна нова и политическа, и икономическа рецесия ”, разгласи лидерът на придвижването Мустафа Карадайъ. Според него „ за ръководещата партия е значимо да осъзнае, че страната се нуждае от стратегия за ускорено, догонващо икономическо развиване ”, а противоположното щяло да задълбочи „ чувството за безпорядък и безвремие в страната ”.

Искрен Веселинов от името на „ Обединени патриоти ” повтори настояването на Вътрешна македонска революционна организация за проверка на управническата стратегия, която да покаже какво от обещаното е изпълнено и какво не. „ Това ръководство върви към края си. Дали той ще е натурален и сполучлив, или несвоевременен и ще остави неприятен спомен, зависи единствено от качествата за почтен разговор и желанието да се извършват поетите задължения от участниците в него ”, разгласи Веселинов.

Лидерът на „ Воля ” Веселин Марешки изненада президента, като го прикани да се включи в борбата за кмет на София. Марешки изясни, че Радев трябвало да последва образеца на Бойко Борисов, чийто политически напредък тръгнал точно от кметското място в столицата.

ОБИДА

Румен Радев прикани да се ускори парламентарния надзор над ръководството и съответно върху премиера Борисов. Според Радев шефът на държавното управление би трябвало да показа своята управническа стратегия за утвърждение в Народното събрание, както и да се явява наложително всеки месец пред депутатите, с цел да дава отговор на общи въпроси по политиката на кабинета. Това подразни Борисов, който непосредствено дефинира като нелепости предложенията на президента: " Някои се напочиваха през август, до момента в който ние работехме. И в този момент - да ги снимат, с цел да ги виждат. Сега да излязат да изговорят маса нелепости. Но няма да си хабим силата да им отговаряме. Да не престават ".

ОЛЕКВАНЕ

Парламентарната група на " Обединени патриоти " (ОП) олекна с още 4-има депутати, откакто през вчерашния ден атакистите Явор Нотев, Станислав Станилов, Николай Александров и Маргарита Николова я напуснаха. Поводът за решението им е изгонването на техния водач Волен Сидеров и съпартийците им Павел Шопов и Десислав Чуколов от групата в края на юли. Така сътрудниците на ГЕРБ паднаха до четвъртата по величина група в Народното събрание. Атакистите оповестиха, че отсега нататък ще гласоподават съгласно програмата си.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР