Изненадващото неделно решение на Федералния резерв на САЩ да свали

...
Изненадващото неделно решение на Федералния резерв на САЩ да свали
Коментари Харесай

"Лихвената базука" на САЩ не впечатли никого, пазарите пак потъват

Изненадващото неделно решение на Федералния запас на Съединени американски щати да смъкна лихвените проценти до 0-0.25% в помощ за справяне с икономическите последствия от пандемията от ковид не впечатли никого. Решителната стъпка, координирана с водещите централни банки и подкрепена с даването на стотици милиарди долари, е последвана от следващ ден на поглъщане на показателите по тържищата.

Първите мнения на анализатори пред " Ройтерс " са, че обстановката с налична доларова ликвидност в света е такава, че само централната банка на Съединени американски щати може да я облекчи с фрапантни дейности. Но също по този начин има и тревожни гласове, които питат какво ли е това, което Федералният запас знае, само че ние не знаем, с цел да направи второто за по-малко от две седмици намаление на лихвите и то с цялостен процентен пункт и половина.

" В последна сметка, евтините пари работят като смазка на системата, само че не връщат хората по самолетите, офисите и заведенията за хранене ", споделя Майкъл Фар, президент на Farr, Miller and Washington LLC.

" Фед стреляха с базуката, само че всяко последващо деяние би трябвало да пристигна от фискалната политика. Предполагам, че бързо ще има потребност от още 200 до 500 милиарда $ за превъзмогване на вредите от прекъсването на разнообразни елементи от стопанската система. Пазарите се уплашиха от безпрецедентата мярка и брокерите виждат повтаряне на 2007-8-9 година и финансовата рецесия ", добавя Дейвид Коток, президент на Cumberland Advisors във Флорида.

Колегата му Карен Петру от Financial Analytics показва, че няма време - прекалено много врее ще отнеме стигането на оповестените милиарди до милиони приблизително огромни компании и до 40% от американските служащи, които пропадат под прага на бедността след единствено две пропуснати заплати. " Трябва да се отворят освен към финансовите пазари, само че и към притиснатите семейства и дребния бизнес. Дори банките да желаят и да могат да разпънат мрежи срещу проваляне, малко на брой от тях сега имат такива стратегии. Федералният запас би трябвало неотложно да изясни кои заеми ще подкрепи и по какъв начин. Едва тогава парите ще се насочат към хората в най-голяма потребност. "

Борсовите показатели в Азия бързо започнаха да се намаляват, а търговията с фючърси на европейските и американските пазари не вещае за тях нищо положително, когато отворят след няколко часа. Още преди действителната търговия упованията са EUROSTOXXX 50 да слезе с 2.8%, лондонският FTSE - с 1.7%, на Уолстрийт S&P 500 да се намали с 4.77%, Nasdaq 100 - с 4.54%. Dow Jones - с 4.53%.

Общият за азиатско-тихоокеанския регион показател на MSCI (без Япония) се намали сутринта с 3.1%, което не е виждано от началото на 2017 година насам. В Токио показателят Nikkei реагира релативно малко - намаляване с 0.14%, Hang Seng в Хонконг - с 2.2%, а цените на водещите компании в Шанхай понижиха с 1.4%, макар, че китайската централна банка също изненада в петък с финансова инжекция от съвсем 80 милиарда $ за банковата система.

Bank of Japan организира лична изключителна среща в търсене на нови тласъци и разновидности, които са все по-ограничени при лихви, граничещи с нула %. Премиерът Шиндзо Абе разгласи, че ще има телеконферентен диалог на водачите от Г-7 за рецесията към 16 часа българско време

Стресиращи са новите данни за икономическите вреди от ковид в Китай - най-лошият срив, откатто се води статистика, като намаляването на индустриалното произвводство за последните месеци е с 13.5%, а на търговията на дребно - с 20.5%.

Петролът продължава да поевтинява - " Брент " се обезцени с малко над 1 $ до $32.84 за барел, а американският лек нефт - с 53 цента до $31.20.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР