Изненадващото мащабно нападение на бойци от Газа срещу Израел в

...
Изненадващото мащабно нападение на бойци от Газа срещу Израел в
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаете за безпрецедентната атака срещу Израел

Изненадващото огромно нахлуване на бойци от Газа против Израел в събота докара до гибелта на стотици израелци, което предизвика ответни израелски въздушни удари и публично оповестяване на война в неделя.

" Граждани на Израел, ние сме във война - не в интервенция, не в обход - във война ", съобщи израелският министър-председател Бенямин Нетаняху във видеопослание малко откакто войнстващата формация Хамас, която управлява крайбрежния анклав Газа, изстреля голям брой ракети и изпрати въоръжени лица в Израел в многостранна и невиждана офанзива в дългогодишния спор.

Досега са починали над хиляда души, като повече от 700 израелци са убити при нападението на Хамас, а повече от 400 палестинци са починали при въздушните удари на Израел по Газа.

Все още е незнайна ориста на минимум 100 заложници, в това число израелски бойци, които Хамас твърди, че е заловил.

Ето какво знаем досега.

Какво се случи?

Около 6:30 ч. сутринта локално време в събота, когато доста израелци евентуално са спели, в региона на Тел Авив се чуват сирени, а над Израел прелитат ракети.

След това бойци от Газа навлязоха в Израел по суша, море и въздух, като някои от тях използваха парапланери, оповестиха от IDF (Israel Defense Forces-Израелски отбранителни сили-бел.ред.).

IDF заяви, че по Израел са били изстреляни към 2 200 ракети. Според Хамас броят им е 5 000. В подтекста на това, по време на 50-дневната война сред двете страни през 2014 година от Газа към Израел са били изстреляни към 4000 ракети.

Военният пълководец на Хамас Мохамед Ал-Дейф назова интервенцията " Бурята Ал-Акса " и съобщи, че нападението против Израел е отговор на нападенията против дами, оскверняването на джамията Ал-Акса в Йерусалим и продължаващата блокада на Газа.

Хамас съобщи, че е заловила израелски бойци, като разгласява в профилите си в обществените медии видеоклипове на бойци, които сякаш е заловила. Видеоклипове, чието местонахождение е открито от CNN, сочат, че най-малко един израелски боец е бил покорен от групировката. В неделя IDF разгласява имената на 44 бойци, които съгласно него са били убити при нападението.

В изказване от същия ден Хамас съобщи, че негови бойци към момента се намират в южните израелски градове и че групировката ги поддържа с ракетен обстрел в градовете Офаким, Сдерот, Яд Мордехай, Кфар Аза, Беери, Ятед и Кисуфим.

Как реагира Израел?

В отговор на нападението Израел стартира интервенция " Железни мечове ", като нанесе удари по редица цели в линията Газа. Нетаняху съобщи, че отговорът на Израел на нахлуването на Хамас ще " наложи голяма цена " на групировката.

IDF прикани цивилното население в Газа неотложно да напусне жилищните си региони предвид на тяхната сигурност, защото израелските военни интервенции не престават да бъдат ориентирани против Хамас.

Във вътрешността на Газа се чуваше плач на израелски военни самолети, последван от мощни детонации и издигащи се кълба черен пушек.

Най-малко 313 души са починали за 24 часа, в това число минимум 20 деца, заяви палестинското министерство на опазването на здравето в Газа в неделя. То добави, че други 1 990 души са били ранени.

В неделя IDF заяви, че са нанесени удари по 426 цели в Газа, в това число по 10 кули, които съгласно информацията са били употребявани от Хамас.

В северната част на страната подкрепяната от Иран ливанска формация " Хизбула " пое отговорност за обстрелването на три израелски обекта в региона, прочут като фермите Шебаа, благодарение на ракети и артилерия. Ливан смята региона за окупиран от Израел. Израел отговори с артилерийски огън.

А в окупирания от Израел Западен бряг седем палестинци бяха убити от израелски бойци в събота, когато избухнаха конфликти, откакто израелската войска блокира градове на Западния бряг, съгласно палестинското министерство на опазването на здравето.

Как двете страни стигнаха дотук?

Напрежението сред Израел и палестинците съществува отпреди основаването на страната през 1948 година Хиляди хора и от двете страни са били убити и доста повече ранени в дългогодишния спор сред двете страни през десетилетията.

През тази година насилието е изключително засилено. Броят на палестинците - бойци и цивилни - убити на окупирания Западен бряг от израелските сили е максимален от близо две десетилетия. Същото важи и за израелците и чужденците - множеството от тях цивилни - убити при палестински набези.

Израел и Хамас са въвлечени във въоръжен спор още от Първата палестинска интифада или въстание през 1987 година против израелската окупация на линията Газа и Западния бряг.

Израел превзема Газа от Египет по време на войната през 1967 година, след което се изтегля през 2005 година Територията, в която живеят към 2 милиона палестинци, минава под контрола на Хамас през 2007 година след къса революция с Фатах - конкурентна палестинска секта, която е в основата на Палестинската автономност.

След като Хамас завзема контрола над Газа, Израел и Египет постановат строга блокада на територията, която продължава и сега. Израел също по този начин поддържа въздушна и морска обсада на Газа.

Преди интервенцията в събота последната война сред Хамас и Израел беше през 2021 година, която продължи 11 дни и при която починаха минимум 250 души в Газа и 13 в Израел.

Нападението в събота се случи на 50-ата годишнина от войната от 1973 година, когато арабските съседи на Израел започнаха изненадваща офанзива против Израел на Йом Кипур, най-свещения ден в еврейския календар, на 6 октомври 1973 година

Какво съставлява Хамас?

Хамас е ислямистка организация с военно крило, която поражда през 1987 година от Мюсюлманските братя - сунитска ислямистка група, учредена в края на 20-те години на предишния век в Египет.

Самата дума " Хамас " е акроним на " Harakat Al-Muqawama Al-Islamia " - на арабски " Движение за ислямска опозиция ". Групата, сходно на множеството палестински фракции и политически партии, упорства, че Израел е окупационна мощ и че се пробва да освободи палестинските територии. Тя счита Израел за нелегитимна страна.

Israel -Palestine conflict.
Hamas fire's hundreds of rackets toward Tel Aviv airports, Isreal.
— AKHILESH YADAV (@Aky21605104)
Отказът ѝ да признае Израел е една от аргументите, заради които в предишното тя е отхвърляла мирните договаряния. През 1993 година тя се опълчва на споразуменията от Осло - кротичък пакт сред Израел и Организацията за избавление на Палестина (ООП).

Групата се показва като опция на Палестинската автономност (ПА), която е признала Израел и е взела участие в голям брой несполучливи мирни начинания с него. Днес ПА се управлява от Махмуд Абас и е основана в окупирания от Израел Западен бряг.

През годините " Хамас " е направила голям брой набези против Израел и е оповестена за терористична организация от Съединените щати, Европейския съюз и Израел. Израел упреква своя върл зложелател Иран, че поддържа Хамас.

Какво е Ал-Акса?

Комплексът Ал-Акса е едно от най-почитаните места в исляма и юдаизма. Свещената територия, известна на мюсюлманите като Ал Харам Ал Шариф (благородно светилище), а на евреите - като Храмовия рид, от десетилетия е огнище на напрежение сред Израел и палестинците.

Хамас твърди, че е подхванал офанзивата " Бурята Ал-Акса " в събота частично с цел да отбрани свещеното място.

Само на мюсюлманите е разрешено да се молят в комплекса според съглашение за статукво, в началото реализирано преди повече от век. На посетителите, които не са мюсюлмани, е позволено да посещават комплекса в избрани часове и единствено избрани зони.

Aftermath of the airstrikes on Sheykh Ahmad Yasin mosque in Al Shati, west of Gaza - Source: Aleph
— Kaushik Basu (@kaushikbasu)
Много хора в мюсюлманския свят обаче се притесняват, че правото да бъдат единствените поклонници там е подкопано и че самите обекти са застрашени от разрастващото се крайнодясно еврейско придвижване и крайнодясното държавно управление на Израел.

На мястото постоянно избухват конфликти сред палестински поклонници и израелски сили. През последната година полицията няколко пъти нахлува в комплекса.

Комплексът се намира в Източен Йерусалим, който палестинците желаят за столица на бъдещата си страна и който по-голямата част от интернационалната общественост счита за окупирана територия. Израел я завзема от Йордания по време на шестдневната си война през 1967 година и счита както Източен, по този начин и Западен Йерусалим за своя единна, " безконечна столица ".

Какво споделят главните районни играчи?

Западните страни осъдиха нападението на Хамас и дадоха обещание поддръжка за Израел, до момента в който арабските страни, в това число тези, които са признали Израел, приканиха за успокоение.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън беседва в събота с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и съобщи, че Вашингтон " недвусмислено осъжда това ужасяващо нахлуване против Израел от страна на терористите от Хамас от Газа ".

" Ясно заявих на министър-председателя Нетаняху, че сме подготвени да предложим всички подобаващи средства за поддръжка на държавното управление и народа на Израел ", сподели той.

Саудитска Арабия, която води договаряния със Съединени американски щати за евентуално нормализиране на връзките с Израел, съобщи, че следи от близко " невижданата " обстановка и прикани " двете страни неотложно да спрат ескалацията ", се споделя в изказване на саудитското външно министерство в обществената мрежа X.

Противниците на Израел приветстваха нападението. Генерал-майор Рахим Сафави, консултант на иранския висш водач аятолах Али Хаменей, съобщи:

" В момента на нападението на Израел е налице заплаха за живота на Израел: Ние поздравяваме палестинските бойци и ще стоим до тях до освобождението на Палестина и свещения Йерусалим ", съобщи държавната организация ISNA.

Хизбула похвали атентатите и съобщи, че е в контакт с палестинските бойни групи " в страната и чужбина ", заяви нейният канал " Ал Манар ".

Какво следва?

Сега IDF се концентрира върху поемането на контрола над линията Газа.

" Същественото нещо, което ни занимава сега, е стабилизирането на контрола в линията Газа ", съобщи Хехт на брифинг в неделя.

" Имаме цели за идващите 12 часа: да сложим завършек на анклава в Газа. Да направляваме целия анклав и да убием всички терористи на наша територия ", сподели той и добави, че IDF ще се опита да изсели избрани общности в регионите на Газа.

showed this map on the Nightly News last night in order to explain the geography of Israel/Palestinian Territories.
Oof!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР