Изненадващо голям брой японци казват, че пътуването вече не е

...
Изненадващо голям брой японци казват, че пътуването вече не е
Коментари Харесай

Защо в Япония има толкова много никога не пътуващи

Изненадващо огромен брой японци споделят, че пътуването към този момент не е приоритет за тях.

Проучване, извършено предходната година от световната компания за разузнаване Morning Consult, демонстрира, че 35% от японските респонденти са декларирали, че не желаят да пътуват още веднъж, което е най-големият брой от всички страни, съобщи

Тецу Накамура, професор в университета в Тамагава и експерт по туристическо държание и логика на психиката, споделя, че резултатите напълно не са изненадващи.

" През 2019 година, даже преди пандемията, японците, които пътуват в чужбина най-малко един път годишно, са към 10% от популацията ", споделя Накамура.

Според изследване, извършено от Накамура през 2016 година, има хора, които той назовава " пасивисти " - тези, които споделят, че желаят да пътуват в чужбина, само че няма да го създадат, и " отрицатели " - хора, които не демонстрират интерес към пътешестване в чужбина и няма да го създадат.

 

Заедно тези две групи съставляват към 70% от респондентите в неговото изследване преди пандемията, а " отрицателите " са към 30% от тях.

 

Щастлив вкъщи

Въпреки че Япония има най-мощния паспорт в света, съгласно японското Министерство на външните работи по-малко от 20 % от японците въобще имат паспорти.

За някои от тези " в никакъв случай не пътуващи " вътрешните пътувания в Япония са задоволителни.

" Много японци считат, че пътуването в чужбина лишава доста време още преди да са стъпили на непозната земя, че то изисква доста време, умения и обмисляне ", споделя Накамура.

 

25-годишният Хироо Ишида, болногледач от префектура Чиба и фен на мотоциклетите Harley Davidson, споделя, че това му подхожда.

" Имам известно предпочитание да отида в Съединени американски щати, най-много тъй като в западните медии, показвани в Япония, това е мястото, където би трябвало да отидат мотоциклетистите, само че най-вероятно няма да отида, тъй като самото обмисляне е стеснение. Япония изобилства от дестинации, които мотоциклетистите намират за привлекателни ", споделя Ишида.

Последното му пътешестване в чужбина е екскурзия до остров Гуам в гимназията; прибавя, че от този момент в никакъв случай не е изпитвал предпочитание да пътува в чужбина.

 

Котаро Ториуми, японски анализатор в региона на въздухоплаването и пътуванията, споделя, че мисълта за комплицирани процедури при пътешестване в чужбина заради пандемията и риска от заразяване попречва хората да търсят пътувания в чужбина.

Освен това той твърди, че пандемията е трансформирала " японския метод на мислене "

" Хората, които преди са пътували, в този момент се опасяват да отидат в чужбина поради риска от заразяване, само че не се тормозят да пътуват в страната. Мисля, че те от ден на ден осъзнават, че в Япония има доста привлекателни туристически места и че хората могат да се забавляват, без да вървят в чужбина ", споделя Ториуми.

Анализаторът отбелязва, че хората, които споделят, че " в никакъв случай повече не желаят да пътуват ", може просто да не желаят да пътуват скоро, до момента в който пандемията не завърши изцяло.

 

По-малко пари, повече проблеми

Разходите за пътешестване също са фактор.

Йената е най-слаба от десетилетия, а доста японски служащи не са получавали покачване на заплатите си от 30 години.

По-малкият наличен приход значи, че младежите може да са по-склонни да останат вкъщи или да проучат околните места.

" В съпоставяне с по-възрастните генерации, те по-рядко отпътуват за чужбина, защото не разполагат с доста пари. Освен това доста младежи считат, че онлайн развлеченията или игрите за смарт телефони са по-приятни от пътуването в чужбина ", изяснява Ториуми. " Много възрастни хора биха желали още веднъж да пътуват в чужбина, откакто Covid премине. "

 

87-годишният Аки Фукуяма е " полупенсиониран " финансов шеф на конгломерат в региона на хотелиерството. Той е имал доста голф пътувания в чужбина и желае да отиде още веднъж, само че показва здравето и възрастта си като съществени аргументи, заради които няма да предприеме друго интернационално пътешестване.

" Често ходех (в чужбина) допреди към 15 или 20 години ", споделя той. " Не ми оказва помощ и фактът, че множеството ми другари починаха. Планирам да пътувам в страната, може би някъде наоколо, в случай че някой ме предложения. "

 

Снимка:Anthony Shaw/Adobe Stock

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР