Изненадващият брой мутации във варианта Омикрон на новия коронавирус може

...
Изненадващият брой мутации във варианта Омикрон на новия коронавирус може
Коментари Харесай

Вариантът Омикрон може да е възникнал при пациенти с ХИВ

Изненадващият брой разновидности във разновидността Омикрон на новия ковид може да е знак, че той е зародил при пациент с вируса на СПИН или различен тип имунна непълнота, съобщи водещ немски имунолог пред ДПА.

Генералният секретар на Германското сдружение по имунология Карстен Уоцл сподели, че това е доста евентуално и даде образци с сходни научни открития, оповестени по отношение на други случаи.

Вирусът може да се репликира в продължение на седмици у хора с отслабена имунна система, сподели Уоцл.

" В хода на този развой може да се повтарят изолирани разновидности, които да не дават някакви преимущества на вируса, само че все пак могат да продължат да се развъждат поради неспособността на имунната система да ги управлява ", изясни той.

Имунологът добави, че това може да докара до спомагателни разновидности, които в композиция с други могат да дадат преимущество на вируса.

В съпоставяне с истинския вид на новия ковид, появил се в Ухан, Китай, Омикрон се характеризира с извънредно огромен брой от близо 30 промени единствено в аминокиселините на шиповидния протеин .

Някои от разновидностите се свързват с нарасналото разпространяване на вируса и способността му да избегне имунния отговор, само че съгласно Уоцл към момента не е ясно какво ще е въздействието точно на тази композиция от разновидности.

Много пациенти с ХИВ в Африка не са лекувани съответно, заради което имунните им системи са доста отслабени, сподели специалистът.

За да се спре разпространяването на разновидности с толкоз доста разновидности като Омикрон, ще е значимо да се разпознават инфектираните хора с отслабена имунна система и те да бъдат изолирани, до момента в който към този момент не са заразни, сподели той.

" Защото даже и вирусът да мутира съществено в един човек, заплахата е в това да не се съобщи мутиралият вирус ", изясни ученият.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР