Изненадах се от реакцията на българското външно министерство след срещата

...
Изненадах се от реакцията на българското външно министерство след срещата
Коментари Харесай

След срещата с ОМО „Илинден“: Македонският президент изненадан от реакцията на нашите власти

" Изненадах се от реакцията на българското външно министерство след срещата ми с представители на ОМО " Илинден ", тъй като с изключение на констатация в известието нямаше мотив ", сподели президентът на районен съд Македония Стево Пендаровски в отговор на въпрос за острата реакция на Министерство на външните работи на България след тази среща.

" На кого пречеше тази среща? В моето изявление и в това на моите събеседници няма нищо противоречиво . Това не опонира на съглашението от 2017 година Ако някой се тормози от срещата на президента на Република Северна Македония с македонци от която и да е част на света, това е различен въпрос и това не е мой проблем или не би трябвало да е наш проблем. Няма нищо на назад във времето в тази среща. Вече две години и половина не съм отказал на никого, който е желал да ме види. Преди това съм приемал жители на Република Северна Македония - българи, и не мисля, че има нещо неприятно в това. От своя страна п резидентът Радев също е приемал жители на Република Северна Македония с българско съзнание и не виждам какъв е казусът с тези срещи . Надявам се и той да продължи с тези срещи, тъй като това значи, че ще се познаваме по-добре, ще познаваме по-добре проблемите си и единствено в такава атмосфера ще можем да преодолеем казуса, който ето към този момент две години на практика блокира евроинтеграцията на страната ни ", сподели Пендаровски.

Стево Пендаровски посочи, че в срещата си не е и не би могъл да поеме ангажимент за решаването на каквито и да било проблеми на жители на България . " Не мога да излъжа никого, че ще реша проблемите му вместо българските институции. Моят престиж и подготвеност са до тук. Българските институции са виновни за българските жители. Ако не сте удовлетворени, имате право да се обърнете към интернационалните съдилища. И това е в сходство със съглашението от 2017 година Същото важи и за българите от Република Северна Македония. Ако не са удовлетворени, те имат право да се извърнат към интернационалните съдилища ", уточни Пендаровски.

" По-малко говорене по медиите, повече резултати - посредством пълноправен разговор " е съветът на Стево Пендаровски към двустранната историческа комисия, уточнявайки, че съгласно него това, което " обременява и ще обременява работата на историческата комисия и на двустранните ни връзки е реториката, която се чува от време в точния момент от членове на историческата комисия в София, които още преди да се срещнат с македонските си сътрудници се пробват да предопределят какво да е решението на комисията . "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР