Изнасяме за Франция и ИспанияСивият сектор в търговията с патешки

...
Изнасяме за Франция и ИспанияСивият сектор в търговията с патешки
Коментари Харесай

Расте сивият сектор в търговията с патешки дроб

Изнасяме за Франция и Испания


Сивият бранш в търговията с пачи дроб пораства, съобщи пред “Труд ” ръководителят на Съюза на птицевъдите проф. Димитър Белоречков. “В сектора навлязоха доста нови свободни детайли поради огромните облаги и птицевъди се оплакват от нелоялна конкуренция ”, изясни той. Основната част от продукцията отива за експорт и преди експортът се е правел главно от кланиците. Сега арендатори заплащат на кланиците да заколят животните, след което си взимат месото и дроба. Какво се случва след това с тях никой не знае, изясни Белоречков. По думите му има риск да се компрометира българският втлъстен пачи дроб, който изнасяме зад граница. Нашият артикул се продава главно във Франция, Белгия и Испания.

Част от гъшия дроб, който се показва за френски, в действителност е български пачи дроб, който се изнася охладен и се пакетира там, изясни специалистът.

България през последните 1-2 години съумява да усили износа на втлъстен дроб. Нетният експорт доближава през 2017 година 3,4 хиляди т., като сред 2000-2015 година, междинните стойности са към 2,2 хиляди т годишно. През 2017 година се регистрира забележителен спад в производството на пачи артикули в Европейски Съюз и най-много Франция, като износната цена от България доближи 28 760 лева./т. Тази година поради свръхпроизводство цените на патешкия дроб са по-ниски, оплакват се птицевъди. Износната цена през 2018 година се чака да бъде 26 900 лева./т., предвиждат от Центъра за стопански разбори в селското стопанство.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР