Измиването със сапун може да изглежда разумна стратегия за избягване

...
Измиването със сапун може да изглежда разумна стратегия за избягване
Коментари Харесай

Учените алармират: Не се къпете, привличате комари

Измиването със сапун може да наподобява рационална тактика за отбягване на комарите, защото в случай че не могат да ви усетят, не могат и да ви ухапят, писа електронното издание на английския в. " Гардиън ".

Проучване обаче демонстрира, че вместо да ви оказват помощ да останете тайно, ароматите на сапуна могат да ви създадат по-привлекателна цел, защото комарите са предпочели аромата на участниците в проучването, които се мият с три от четири тествани известни марки сапун.

Учените, провели проучването, споделят, че комарите може да са привлечени от сапуна, тъй като когато не се хранят с кръв, те допълват потребността си от захари с растителни нектари.

" Фактът, че одобряваме тези цветни, плодови миризми и ги слагаме върху телата си, значи, че в този момент еднакъв предмет мирише по едно и също време на цвете и на човек ", споделя Клеман Виноже, управлявал изследването в Политехническия институт и държавен университет на Вирджиния. " Това е все едно да се събудиш и да усетиш аромат на нещо, което наподобява по едно и също време на кафе и на кифлички. Много привлекателно. "

В изследването обаче се отбелязва също, че резултатът на сапуните се разграничава ненапълно при другите хора, евентуално заради взаимоотношението сред сапуните и неповторимата миризма профил на всеки човек.

  " Забележително е, че еднакъв субект, който е извънредно прелъстителен за комарите, когато не е почистен, може да се трансформира в още по-привлекателен за комарите с един сапун, а по-късно да стане неприветлив или противоположен за комарите с различен сапун ", сподели Виноже.

Учените стигат до заключението, че изборът на сапун може частично да изясни за какво някои хора са магнит за комари, до момента в който други се измъкват без ухапвания.

В проучването, оповестено в списание " айСайънс ", са взели участие четирима доброволци, които са дали проби от тъкани, които са носили като ръкав, до момента в който са били неизмити или след измиване с четири разнообразни марки сапуни. За да се изключи въздействието на издишания въглероден диоксид, който е различен значим сигнал за комарите, е употребена тъкан, а не кожата на участниците, написа " Телеграф ".

Измиването с три от употребяваните сапуни наподобява, че е нараснало привлекателността на някои, само че не на всички доброволци, до момента в който измиването с четвъртия тип, който съдържал кокосово масло, по-скоро отблъсквал комарите. Съществуват доказателства, че кокосовите масла са естествено средство за отбиване на комарите, напомнят учените.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР