Изминаващата година беше наситена със събития за представителите на петролния

...
Изминаващата година беше наситена със събития за представителите на петролния
Коментари Харесай

Петте най-големи заплахи пред петрола и газта през 2020 г.

Изминаващата година беше наситена със събития за представителите на петролния и газовия бранш, написа Цветана Параскова от oilprice.com. Търсенето се забави до най-ниската си стойност от години, а пазарите към този момент са доста мнителни към представянето на акциите на фирмите от бранша.

Следващата година също може да е интензивна за това звено на енергийната индустрия. Ето кои са най-големите евентуални закани съгласно Саймън Флауърс от Wood Mackenzie:

Забавяне на търсенето
През 2019 година търсенето е най-слабо от осем години насам поради забавянето на стопанската система. Въпреки това, с успокояването на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай е допустимо през идната година търсенето да се задържи ниско.

Причината е свръхпредлагането на пазарите, изключително през първата половина на годината, считат от Международната организация по енергетиката. А в случай че това се случи, ОПЕК+ ще са изправени пред предизвикателна задача за повишаване на цените.

Изборите и енергийните политика
Ако Белият дом бъде ангажиран от представител на Демократическата партия следващата година, изследването и добивът в Съединени американски щати ще се свият. Някои претенденти даже дават обещание възбрана на фракинга. Освен това може да бъдат наранени политиките на страната на световно ниво, което ще се отрази на целия пазар.

В момента глобите над Венецуела и Иран стопират към 2 млн. барела нефт от пазарите на ден. Ако те бъдат анулирани, цената на суровината ще спадне.

Климатични политики
" Зелените " политики в Европейски Съюз може да трансфорат въглеродните налози и мита в нещо обикновено по целия свят. А под " Зеления нов курс " Ес дава обещание да понижи излъчванията си с най-малко 50% до 2030 година Това ще окаже съществено влияние върху енергийните компании.

Те ще се изправят против намалено търсене и спад на приходите.

Преходът към чиста сила
Засега доста хора преглеждат петролния бранш като проблем за екологията на световно ниво. Затова вложителите, които желаят чиста сила, се изтеглят от него, като най-демонстративният образец беше суверенният фонд на Норвегия.

Това ще подтикне доста енергийни компании да последват образеца на Repsol и да обещаят нулеви излъчвания от активността си в идващите десетилетия.

Финансирането за полутечен газ
Светът ще се нуждае от финансиране за планове, свързани с втечнения природен газ, тъй като той се преглежда като ресурсът, който ще зареди прехода към силата от възобновими източници.

Но промишлеността ще би трябвало да притегли доста по-голямо вложение през идващите години. На фона на някои от останалите закани, може обаче да се окаже, че вложителите са отблъснати от нея като част от изкопаемите горива въобще. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР