Изминалото лято бе на-силното за туризма ни от началото на

...
Изминалото лято бе на-силното за туризма ни от началото на
Коментари Харесай

Световни вериги с интерес за изграждане на нови 5-звездни хотели у нас

Изминалото лято бе на-силното за туризма ни от началото на десетилетието. Това съобщи във Варна зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. На интернационална конференция, отдадена на вероятностите за стратегическо развиване на Черноморския район, тя разгласи, че от юни до септември сме посрещнали над 5,3 милиона задгранични летовници, или 6 на 100 повече от миналогодишния сполучлив сезон.

България става все по-привлекателно място за летен отдих с атрактивното съответствие сред цена и качество на услугите. Това несъмнено се свързва с Черно море, а черноморският район генерира над 50 на 100 от нашия вътрешен и външен туризъм, посочи зам.-министър Георгиева..

Българското море все по-уверено се трансформира в търсена дестинация и отвън дейния сезон. А по северното Черноморие се развива сполучливо и бутиковият голф туризъм.

Преимуществото на страната ни е, че тя разполага със относително нова материална база по Черноморието. Близо 20 на 100 от хотелите са строени през последните 5 години, а ползата на вложителите към този регион непрекъснато пораства, в това число и от международни вериги за създаване на нови 5-звездни обекти за настаняване, означи още Ирена Георгиева.

България разполага с над 750 км автомагистрали, което значително ще насърчи и вътрешния туризъм. Доизграждането на автомагистрала „ Хемус ” пък е измежду значимите за държавното управление цели, уточни зам.-министърът.

Над 350 милиона лв. европейски средства са вложени в морското ни крайбрежие по оперативна стратегия „ Околна среда ” за предходния програмен интервал 2007 – 2013, регистрира зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова. Изградени и реконструирани бяха 8 пречиствателни станции, построена или рехабилитирана бе и над 230 км канализационна мрежа.

„ Реално по нашето Черноморие към този момент съвсем няма обитаеми места и курорти без пречиствателни станции. Като незабавна наша задача остават агломерациите Ахтопол и Синеморец, за които страната ще откри решение в най-спешен порядък ”, означи Николова.

Към момента по Черноморието ни работят 39 пречиствателни станции. От тях 20 заустват отпадните води във вътрешни водни обекти, а 11 станции - непосредствено в морето, уточни Десислава Консулова, шеф на Басейнова дирекция за Черноморски район.

През последните години положението на Черно море се усъвършенства. Към положително положение отиваме във връзка с физико-химичните детайли за качество. Умерено е положението на морето по биологичните индикатори.

През юни идната година Варна ще е хазаин на среща на министрите с сектор туризъм, в границите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, стана ясно на конференция „ Перспективи за стратегическо развиване на Черноморския район “. Форумът е отдаден на Международния ден на Черно море, който по традиция се отбелязва на 31 декември. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР