Изминалата зима е била най-топлата за последните 136 години в

...
Изминалата зима е била най-топлата за последните 136 години в
Коментари Харесай

Симеон Матев: Изминалата зима е била най-топлата за последните 136 г. у нас

Изминалата зима е била най-топлата за последните 136 години в България и втората най-топла в Европа. Това демонстрират данните на климатолога Симеон Матев, показани в разбора „ Съвременни промени на климата в България ".

Данните сочат, че световната температура през предишния месец е прекрачила прага от 1,5 градуса. За миналата година средната световна температура е най-високата записана в света. В Европа февруари също е бил доста по-топъл от естественото и е на второ място по позитивна особеност, която е с 3,30 °C по-висока от нормата за интервала 1991 – 2020 година.

У нас февруари е бил най-топлият за последните 58 години, като месечната особеност приблизително за страната е повече от 5 градуса, а по поречието на Дунав и в Предбалкана е била даже над 7. В нито един ден през месеца не е имало снежна завивка в равнинната част на страната, в това число и по високите западни полета, като и в София.

След като Европа записа най-топлата си зима предходната година, тазгодишната се подрежда на второ място, като е била с 1,44 градуса по-топла, по отношение на нормата за интервала 1991 – 2020 година В България миналата зима е била най-топлата за последните 136 година, като зимните върхове се дължат главно на топлия февруари.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР