Изминалата година беше безпрецедентна за България. За първи път, откакто

...
Изминалата година беше безпрецедентна за България. За първи път, откакто
Коментари Харесай

Говорител на ООН: През последната година българските граждани показаха огромна емпатия

Изминалата година беше невиждана за България. За първи път, откогато има система за даване на протекция, България одобри над 1 милион, най-много от Украйна, бежанци. Така стартира диалогът с Борис Чеширков, представител на Върховния комисариат за бежанците към Организация на обединените нации в Женева.

Той изясни, че прогнозата на Организация на обединените нации за новата година е до 200 000 украинци, които ще се насочат към България. Чешиков посочи, че страната ни за първи път влиза в районен проект за бежански рецесии на Организация на обединените нации. Именно заради тази причина се чака финансиране от 43.4 милиона $, с които да се поддържат дейностите на държавното управление.

Целта на финансирането е да се работи в няколко направления. Едната е да се продължат консултациите с управляващите за достъп до територията и други правни проблеми. Друго направление е да се покрият някои от главните грижи - финансова помощ до обществен най-малко, изясни Чеширков. Той добави, че се прави оценка на потребностите и съгласно тях се подкрепят бежанците. Третото направление е за социално-икономическо включване - консултиране с работодатели и поощряване на достъпа до пазара на труда.

Наскоро правихме оценка и виждаме че измежду бежанците голяма част от тях са с висше обучение, в това число и магистратури и докторантури. Признаването на дипломите е значима стъпка, която би трябвало да се премине, съобщи той.

Като забележителен фактор, който затруднява процесите, гостът уточни неналичието на постоянно държавно управление. Нужни са законодателни начинания, които след това да бъдат и признати от Народното събрание, добави той.

Средствата на организацията на Организация на обединените нации за бежанците работят с непринудено попълване на бюджетните потребности. Правителството на Съединени американски щати е главен донор, само че и Германия, Япония и Канада също способстват доста, изясни Чеширков и добави, че има и от ден на ден самостоятелни донори.

В българския подтекст всички организации са неправителствени. В България има доста доброволчески организации и през последната година българските жители демонстрираха голяма емпатия и състрадание, съобщи гостът.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР