Изминалата година бе изключително успешна за 21-годишната Салимова, която постигна

...
Изминалата година бе изключително успешна за 21-годишната Салимова, която постигна
Коментари Харесай

Нургюл Салимова гони нормата си за гросмайстор за мъже

Изминалата година бе извънредно сполучлива за 21-годишната Салимова, която реализира забележителни резултати както на самостоятелните си участия, по този начин и на отборните. Сега за „ сияйната роза “ предстоят няколко съществени събития, някои от които и отборни. „ Всички надпревари са еднообразно предизвикателство, само че отборните са едно равнище по-трудни за мен. Вярвам, че за всеки играч е по този начин, защото там играеш освен за себе си, само че и за тима – както беше предходната година, когато играхме за България “, разяснява Нургюл.

 

Стремеж на младата ни шахматистка е от ден на ден девойки да се ориентират към този спорт, като тя има вяра, че скоро отново ще има жена, която да бъде равностойна на мъжете. „ Аз постоянно съм го казвала, че в случай че приказваме за шах, бих желала повече девойки да се включват в шаха, не приказвам единствено за България, приказвам в международен мащаб “, показа Салимова.

Според нея психическата подготовка е от определящо значение що се отнася до изравняването на силите сред двата пола. Нургюл е уверена, че с подобаващата подготовка, българският шахмат ще реализира големи триумфи. „ Имаме мощно потомство девойки, станахме европейски първенци. Имаме и обещаващи младежи. След няколко месеца следва Шахматната олимпиада в Будапеща, уповавам се, че там ще покажем още веднъж сходен резултат на този от Будва. Всички работим крепко за това “, разяснява Салимова.

 

Нургюл е на мнение, че главен фактор зад успехите в спорта е усърдната работа и заради тази причина тя играе шах съвсем всеки ден. „ Не съм виждала някой да стига върха единствено с гений, само че единствено с работа, да. Най-добре да имаш и двете, “ разяснява шахматистката. Тя си спомня, че в детството си е била суеверна и е носила колие с розово слонче постоянно когато играе. Днес Нургюл следва единствено един обред – чува се с майка си преди всяка партия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР