Изминаха 60 дни, откакто беше сформирано това правителство. Обикновено едно

...
Изминаха 60 дни, откакто беше сформирано това правителство. Обикновено едно
Коментари Харесай

Денков: От ден 1 гасим пожари, разпалени от служебния кабинет

" Изминаха 60 дни, откогато беше образувано това държавно управление. Обикновено едно постоянно държавно управление има 100 дни, с цел да може да започва сполучливо своята работа в цялостен размер. Ние ги нямахме, защото още първия ден беше поискана нашата оставка от една от парламентарно показаните сили. Затова трябваше да стартираме оптимално бързо работата във всички браншове и резултатите от тази работа са забележими ", стартира Денков. 

Кабинетът е приел детайлна управническа стратегия, само че за жалост в подготовката ѝ министрите се сблъскали с редица проблеми, наследени от предходното държавно управление.

Като образец за добре свършена работа от служебните министри Денков уточни единствено някогашния правосъден министър Крум Заров, чиито законопроекти са помогнали да започва сполучливо законодателната стратегия на това Народно събрание. Като добър образец за работата на последния кабинет " Радев " премиерът посочи и свършеното по детската болница.

Снимка: БТА

Той обаче изброи доста повече проблеми, в сравнение с положителни образци. Сред тях невнесеният в период план на предложение за постоянен бюджет, забавяния по промените, касаещи ПВУ, прехвърлянето на активността за здравна помощ по въздух към Държавния авиационен оператор и доста други. По думите му в някои от случаите ставало дума за явни управнически неточности, в други - за нарушавания в разпоредбите. 
Служебното държавно управление е нарушило Закона за бюджета , като не е показало в период, който беше до ноември предходната година, предложение за постоянен бюджет. След което е показало бюджет с недостиг 6.4%, който се оказа раздут недостиг и аргументите, за което занапред ще се откриват. По Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) има извънредно съществено закъснение - промени и вложения, които е трябвало да бъдат приключени до предишния декември, а в действителност са изпълнени на половина. Това е довело до риск средствата по ПВУ да не бъдат получени през 2023 г.  При медицинските хеликоптери - служебното държавно управление закри комерсиалното сдружение и трансферира активността към Държавния авиационен оператор, който няма право да прави тази активност. Сега процесът би трябвало още веднъж да се рестартира. Трябва още веднъж да се основава комерсиално сдружение, което да поеме активността. И още: служебното държавно управление е сбъркало къде да прави оперативните площадки, където би трябвало да престояват хеликоптерите. Пловдивският панаир - служебното държавно управление не е направило нищо, с цел да спре неговото прекачване. В момента се търсят благоприятни условия то да не бъде осъществено, или, в случай че това не може да бъде направено, най-малко да се резервира активността му. Другите проблеми по думите на Денков са свързани с Държавната консолидационна компания , неремонтираните язовири , изчезналите над 600 млн. лева , ПАВЕЦ " Чаира " .
В районното министерство (МРРБ) за три дни - сред 5-7 юни, АПИ прави оценка и входира над 30 000 страници, подадени поръчки за настоящ ремонт и поддръжка на Републиканската пътна мрежа за 4 милиарда лева за идващите четири години. " Можете ли да си визиите по какъв начин се правят оценка тези страници за три дни? ", попита Денков. Министърът е направил инспекция и е открил, че част от изискванията при заданията са незаконосъобразни и това му е дало учредения да приключи поръчката. Сега ще има обжалвания и ще бъдат сложени под риск осъществяването на тези действия, уточни министър председателят.

И продължи с изброяването на тежкото завещание.
Половин година толтаксите на превозвачите са отсрочени от служебното държавно управление.  Проблеми има и във ВиК плановете по Оперативна стратегия " Околна среда " , инхаус възлаганията по Автомагистрала " Хемус ", висящите поръчки в АПИ, отворени предложения за 600-700 млн. лева за съществени поправки по Републиканската мрежа, по които не са подхванати никакви дейности. Нищо не е направено и по Автомагистрала " Струма ".  Неясноти в законите - Законът за устройството на територията - за непоносимост към противозаконните градежи, Законът за пътищата, Законът за водоснабдяване и канализация.  В Министерството на енергетиката - още в края на предходната година се е появила информация в медиите, че към този момент са изгубени 200 млн. лева поради неподадени териториални проекти за районите Стара Загора, Кюстендил и Перник. Денков сподели, че България е в риск да загуби 1.6 милиарда лева, в случай че до края на годината тези териториални проекти не бъдат признати. " Нищо не е направено от служебното държавно управление ", сподели Денков.  Проблем е и договорът с " Боташ " . Под прикритието на комерсиалната загадка се оказа, че има подписан контракт с доста неизгодни и неравнопоставени клаузи за България във връзка с газопреносните системи сред България и Турция. " Турската компания получава достъп до българския и европейски пазар, без противоположното да е правилно. Нямаме достъп до турския пазар. Задавайки служебното държавно управление дълготраен контракт за 13 години, задължава страната за стотици милиарди лв. годишно, даже и България да не внася заложените количества газ ", акцентираха от постоянния кабинет.
" Описаните проблеми засягат доста милиарди левове, които най-малкото са под риск, а някои от тях са изгубени. Предвид характера им, някои от тях ще бъдат показани на контролните органи, с цел да се види има ли вреди в изключително огромни размери . Ако да - ще бъдат препратени на прокуратурата . Това значи за какво всяко държавно управление би трябвало да има надзор ", сподели още Денков. 

С изброеното той акцентира и потребността от регулярен надзор върху работата на министерствата. И даде за образец, че служебният енергиен министър Росен Христов не е идвал в Народното събрание и не е отговарял на множеството от заложените към него въпроси.

" В последните седмици анализатори показаха захаросана картина по какъв начин служебните кабинети надали не работят безупречно във връзка на препоръчаните промени в Конституцията. Ние действително имаме тези проблеми като страна и в случай че не ги решим, ще страдат жителите и бизнеса. Затова те би трябвало да са ясни. Ние не сме хората, които основават напрежение, само че няма по какъв начин да премълчим проблемите, които по незнайни за мен аргументи се премълчават от отсрещната страна, за сметка на непрекъснати офанзиви ", уточни министър-председателят на въпрос дали с изложеното " афишира война " на президента.

В пресконференцията участват и петима министри - на финансите Асен Василев , на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов , на енергетиката Румен Радев , на превоза и известията Георги Гвоздейков и на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков .

Миналата седмица държавното управление анонсира пет съществени целта, залегнали в направената от ръководещите Програма за ръководство на България за интервала от юни т.г. до декември 2024 година, която беше призната от кабинета на 26 юли, напомня Българска телеграфна агенция.
Първият приоритет е присъединение на България към Шенгенското пространство до края на 2023 година Вторият приоритет е присъединение към еврозоната от 1 януари 2025 година Третият приоритет на държавното управление е преодоляване на инфлацията , Четвъртият и петият са промените и плановете от Националния проект за възобновяване и резистентност , както и бистрота при ръководството на общинските планове .
Всичко това по думите на Денков обаче се забавя, поради наследството на служебния кабинет. 

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР