Измина точна една година откакто Pfizer обявиха пред света своята

...
Измина точна една година откакто Pfizer обявиха пред света своята
Коментари Харесай

Една година от ваксината на Pfizer: Някои необичайни пазарни резултати

Измина точна една година откогато Pfizer оповестиха пред света своята пробна ваксина против COVID-19, само че доста от пазарите, които чакаха завръщане на растежа вследствие на отварянето на стопанската система, не се показват съгласно упованията.

На 9 ноември 2020 година Pfizer оповестиха, че тяхната ваксина има над 90% успеваемост против COVID-19. Новината бе призната за огромна победа в борбата с пандемията, която умъртви над милион души, натисна света в посока криза и прекатурна пазарите с краката нагоре, написа Reuters.

Надеждата, че имунизацията ще върне нещата към естествения си ход предизвика всеобщи вложения в активи, които бяха най-силно ударени от COVID-19, като нововъзникващите пазари, държавни облигации с висока рентабилност, „ стойностни ” акции и други

Сега година по-късно COVID-19 към този момент не е главно терзание на вложителите, само че пазарите наподобява не желаят да следват сюжета.
1. Акции
За браншове като банките и енергетиката, които бяха преследвани години наред от ниски оценки и неприятни вероятности за напредък, пандемията бе последната капка, която запрати показателите на MSCI за стойност и напредък до рекордно дъно. Този показател сплотява финансовото показване на пазарите на 23 развити стопански системи.

Очакваше се имунизацията на Pfizer да възвърне растежа при цената през последната година, само че това се случи в границите на прекомерно краткотрайни цикли. Така в наши дни показателят за цената не се намира доста по-далеч от рекордното дъно през 2020 година.

През последната година международните акции прибавиха близо 16 трилиона $ към пазарната си капитализация, само че огромна част от това се дължи на софтуерните компании. Понастоящем 24% от световната пазарна капитализация се дължи на софтуерните компании, по отношение на дял от 20% преди година.

Акциите на самолетните компании, които са считани за най-облагодетелствани от появяването на имунизацията, нарастнаха с по-малко от 20%, до момента в който в това време акциите на софтуерните колоси записаха скок от 42% за интервала.

„ Радостта от удара на Pfizer преди една година беше сменен от вторичния потрес от Коронавирус върху веригите за доставки, несъответствието на пазара на труда и инфлацията ”, разяснява Кенет Брукс, пълководец към Societe Generale в Лондон.

Най-слабо показване бе регистрирано при нововъзникващите компании, които прибавиха едвам 7% за интервала, защото централни банки подвигнаха лихвите вследствие на високата инфлация, а туризмът не съумя да се възвърне.
Облигации
Държавните скъпи бумаги бяха измежду най-големите губещи незабавно след появяването на новината за имунизацията на Pfizer. Но през последната година, нискодоходните и най-сигурни облигации, като тези на Швейцария и Япония, доведоха до възвращаемост, до момента в който тези с високи лихви, от Италия до Австралия, регистрираха загуби.

Цената на 10-годишните ДЦК на Съединени американски щати, Англия и Германия скочи с 40-65 базисни пункта, а съответно облигациите на Съединени американски щати са на път към най-високото си годишно покачване от 2013 година насам.
Валути  Кой забогатя от COVID-19 имунизациите? Кой забогатя от COVID-19 имунизациите?
Търговията с ваксини против COVID-19 разпредели над 50 милиарда $ облага измежду едвам седемнайсет души. Откакто стратегиите за всеобща вак...

Поскъпването на петрола с над 100% добави към цената на норвежката крона и канадския $ надлежно 6% и 4%.

Но други валути като еврото и австралийския $ бяха наранени от икономическото закъснение на Китай, което докара до вероятността централните банки да стартират постепенно да се движат към стягане на политиките.

В същото време показателят на щатския $ скочи с 4.5%, което е най-хубавото показване от 2015 година насам.
Криптовалути
Биткойн поевтиня след новините за имунизацията на Pfizer преди година, защото упованията бяха, че консуматори и бизнес ще се завърнат към стандартните валути и ще изоствят пазара на виртуални валути. Вместо това, биткойн нарастна с над 340% през последната година до близо 68 000 $. Етер, втората най-голяма виртуална валута, пък добави близо 1000% за интервала.

Така или другояче, множеството облаги през последната година се дължат по-скоро на великодушните политики на централните банки, които помпат ликвидността на пазарите, в сравнение с появяването на имунизациите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР