Измина половин десетилетие, откакто SpaceX развълнува света с решението си

...
Измина половин десетилетие, откакто SpaceX развълнува света с решението си
Коментари Харесай

Пет години в Космоса. Къде се намира спортната Tesla на Мъск днес?

Измина половин десетилетие, откогато SpaceX развълнува света с решението си да изстреля персоналния роудстър Tesla на Илон Мъск в Космоса, изпращайки го на безпределно странствуване.   От понеделник, 6 февруари, спортният автомобил с черешов цвят публично е в Космоса от тъкмо пет години, напомня CNN.

Според данните към днешна дата той е направил към три и 1/4 обиколки към Слънцето и се намира на към 327 милиона километра от Земята, съгласно уеб страницата за следене Whereisroadster.com.   По различен метод казано, роудстърът на Мъск е минал повече от 4 милиарда километра в галактическото пространство, най-вече през вакуум. През 2020 година той направи първото си приближаване до Марс, преминавайки на 8 милиона километра от планетата, или на към 20 пъти по-голямо разстояние от това сред Земята и Луната.   Трудно е обаче да се каже с безспорна сигурност къде се намира тъкмо електрическият автомобил, както и да се дефинира дали към момента е цялостен. Възможно е, да вземем за пример, да е бил ударен от астероид или ерозиран до неразбираемост от радиация. От 2018 година, когато той беше изстрелян в орбита с Falcon Heavy, няма никакви директни наблюдения на роудстъра. Настоящите данни се основават единствено на оценки на евентуалната траектория.  

В последна сметка астрономите нямат огромен тласък да наблюдават интензивно електрическия автомобил, защото той не предлага огромна научна стойност. Неговото изстрелване беше по-скоро като част от първата проява на опциите на Falcon Heavy. През 2018 година даже самият Мъск разгласи, че възможностите за триумф на първото изстрелване на най-голямата ракета-носител на SpaceX " са най-вече 50 на 50 ". Но в последна сметка то мина безпроблемно и от този момент електрическият автомобил обикаля към Слънцето.   Преди изстрелването през 2018 година SpaceX се погрижи и за интериора на колата. Зад кормилото беше подложен облечен в скафандър манекен, наименуван Стармен, а на арматурното табло беше изписано: " Не изпадай в суматоха! " - отпратка към известния научнофантастичен разказ " Пътеводител на галактическия стопаджия ". В електрическия автомобил беше сложено и устройство за предпазване на данни, заредено с творбите на фантаста Айзък Азимов, както и табела, на която бяха изписани имената на хиляди чиновници на SpaceX, напомня още CNN.   По време на изстрелването Мъск съобщи, че се надява един ден хората да основат свои поселища на други планети в Слънчевата система - дългогодишна негова фантазия, която е в основата и на оповестената задача на SpaceX за колонизиране на Марс. Ако това се случи, споделя Мъск, " надявавам се, че потомците ни ще могат да завлекат роудстъра назад в музея ".   Засега обаче електрическият автомобил не се чака да мине покрай някоя планета най-малко до 2035 година, когато още веднъж ще наближи Марс. След това той ще направи две прекосявания на няколко милиона километра от Земята през 2047 и 2050 година, сочат данните на НАСА.   Има даже калкулации каква е опцията колата на Мъск да се сблъска със Земята през идващите 15 милиона години - 22%. Вероятността за конфликт с Венера или Слънцето е по 12%.   За да се следи евентуалното местонахождение на роудстъра, той има личен канал в базата данни на НАСА - Horizons, която следи всички " тела " в Слънчевата система, в това число проучвателен сонди, планети, луни, комети и метеорити. Електромобилът на мъск е вписана като обект -143205, " SpaceX Roadster ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР