Измененията се налагат заради структурата на новото правителство - от

...
Измененията се налагат заради структурата на новото правителство - от
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите одобриха закриването на Държавната агенция „Електронно управление“

Измененията се постановат поради структурата на новото държавно управление - от Министерството на превоза и известията отпаднаха осведомителните технологии, а настрана беше основано Министерство на електронното ръководство. Всички пълномощия на ръководителя на ДАЕУ ще бъдат предоставени на министъра на електронното ръководство. Сред дилемите на министъра ще са да създава и внася Стратегия за развиване на електронното ръководство и тактики в региона на осведомителните технологии, да приготвя планове на интернационалните контракти, да подкрепя създаването и въвеждането на стандарти и други

При представянето на законопроекта ръководителят на отрасловата комисия Кирил Симеонов от " ИТН " /ИТН/ уточни, че Българската асоциация на софтуерните компании, Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии, и Българската асоциация по осведомителни технологии не са имали възражения по законопроекта. Българската стартъп асоциация също е изразила позитивно мнение. От " Продължаваме Промяната " обявиха желанието си да се развива електронното ръководство.

Депутатът от Има Такъв Народ Любомир Каримански сложи въпроса за активността на " Информационно обслужване " АД. Той сподели, че би трябвало да се работи в посока да няма приключване на средства и информация. Александър Нестеров от Движение за права и свободи уточни, че развиването на високите технологии и електронното ръководство е значимо за тях. Въпреки че Движение за права и свободи има забележки, поддържа законопроекта.

Зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от " Възраждане " Цончо Ганев разяснява, че не е обикновено непознати компании да дават отговор за базата данни на държавните институции. От " Българска социалистическа партия за България " споделиха, че поддържат обсега на законопроекта.

Министър Божидар Божанов заключи, че политиките по киберсигурност ще са в обсега на министерството. Ще има обаче оперативно звено, което да следи работата на системите. По думите му ще има обособен мониторинг на сериозните системи - тези, които се отнасят към националната сигурност, разясни Божанов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР