Изменението на климата засяга начина, по който функционира нашата икономика.

...
Изменението на климата засяга начина, по който функционира нашата икономика.
Коментари Харесай

Как промяната на климата диктува политиката на ЕЦБ?

Изменението на климата визира метода, по който действа нашата стопанска система. Това е по този начин главно заради две аргументи. На първо място са физическите опасности от изменящия се климат, в това число по-честите и тежки метеорологични феномени като наводнения, суши и стихии. Вторият тип опасности са свързани с прекосяването към неутрална във връзка с въглеродните излъчвания стопанска система.

Тези опасности оказват влияние върху макроикономически индикатори като инфлацията, икономическия напредък, финансовата непоклатимост и трансмисионния механизъм на паричната политика. Те засягат също по този начин цената и рисковия профил на активите в салдото на Евросистемата.

Именно поради това изменението на климата оказва директно въздействие върху работата на Европейската централна банка (ЕЦБ) в ролята й на Централна банка и на контролен орган. Това е по този начин, тъй като банката би трябвало да вземе поради въздействието от изменението на климата върху работата си за поддържане на ценова и финансова непоклатимост.

Измерването и наблюдаването на тези опасности е значимо за ЕЦБ и предвид на опазването на сигурността и стабилността на банковия бранш в еврозоната и на цялата финансова система.

" Наша отговорност е да се погрижим банките да могат вярно да откриват, ръководят и оповестяват рисковете, в това число произлизащите от изменението на климата ", безапелационни са от ЕЦБ.

Какво подхваща ЕЦБ за ръководство на рисковете, свързани с климата?

В началото на юли 2022-а Централната банка на Европа взе решение да внесе промени в наличностите на корпоративни облигации в портфейлите на Евросистемата по паричната политика и в нейната рамка за обезпеченията, да вкара свързани с климата условия за обявяване и да усъвършенства практиките си за ръководство на риска.

Целта на тези ограничения е обвързваният с климата финансов риск да бъде отразен по-добре в салдото на Евросистемата и да бъде подкрепят зеленият преход на стопанската система в сходство с задачите на Европейски Съюз за климатична индиферентност. Освен това ограниченията на ЕЦБ предизвикват компаниите и финансовите институции да обезпечават повече бистрота за въглеродните си излъчвания и да ги редуцират.

" Чрез тези решения преобразуваме решимостта си за битка с изменението на климата в действителни дейности ", съобщи ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард. " В рамките на мандата си подхващаме нови съответни стъпки за включване на изменението на климата в интервенциите ни по паричната политика. А като част от нашата разрастваща се стратегия по отношение на климата са планувани и други стъпки за вземане предвид на дейностите ни с задачите на Парижкото съглашение. "

" Зелени дружно "

е общ план на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните трендове - както в всекидневието на всеки от нас, по този начин и в бизнеса.

Научете повече тук:

В този подтекст ЕЦБ взе решение за следните съответни ограничения:

1. Наличности от корпоративни облигации

Евросистемата цели да отстрани последователно въглеродния отпечатък на наличностите си от корпоративни облигации, като пътят за постигането на това е в благозвучие с задачите на Парижкото съглашение. С оглед на това Евросистемата ще пренасочва тези наличия повече към емитенти с по-добри резултати във връзка с климата чрез реинвестиции на забележителните по мярка погашения, предстоящи през идващите години. По-добрите резултати във връзка с климата ще се преценят посредством индикатори като по-ниски излъчвания на парникови газове, по-амбициозни цели за понижаване на въглеродния отпечатък и по-качествено обявяване по отношение на климата.

Пренасочването значи, че делът в салдото на Евросистемата на активи, издадени от предприятия с по-добри резултати във връзка с климата, ще нарасне по отношение на този на предприятия с по-слаби такива резултати. Целта е да се редуцират, обвързваните с климата финансови опасности в салдото на Евросистемата. Освен това по този метод се подтикват емитентите да подобрят оповестението си и да понижат за в бъдеще въглеродните си излъчвания.

ЕЦБ планува тези ограничения да се ползват от октомври 2022 година От първото тримесечие на 2023 година ЕЦБ ще стартира да разгласява постоянно и обвързвана с климата информация за наличностите от корпоративни облигации.

Във всеки случай, размерът на покупките на корпоративни облигации все по този начин ще се дефинира само от съображения, свързани с паричната политика, и с тяхната роля за постигането на инфлационната цел на ЕЦБ, безапелационни са от регулатора.

2. Рамка за обезпеченията

Евросистемата ще ограничи каузи на активите, издадени от лица с висок въглероден отпечатък, които могат да бъдат представяни като поръчителство от обособени контрагенти при заемане на средства от нея. Новият режим на предели има за цел да редуцира обвързваните с климата финансови опасности в кредитните интервенции на Евросистемата. Първоначално Евросистемата ще ползва такива предели единствено във връзка с търгуеми дългови принадлежности, издадени от предприятия отвън финансовия бранш (нефинансови предприятия). Възможно е и други класове активи да бъдат включени в новия режим на предели с подобряването на качеството на данните, свързани с климата. Очаква се мярката да бъде приложена преди края на 2024 година, при изискване че са налице нужните механически предпоставки. За да подтиква банките и други контрагенти да се приготвят овреме, Евросистемата ще организира тествания на режима на предели преди действителното му въвеждане.

В допълнение към това от тази година Евросистемата ще взема поради рисковете, свързани с изменението на климата, при прегледа на дисконтирането, което се ползва към употребяваните като поръчителство корпоративни облигации. Дисконтирането съставлява понижаване на цената на обезпечението съгласно това до каква степен то е рисково.

Във всеки случай, всички ограничения ще обезпечат съществуването на задоволително обезпечения, с цел да може да продължи ефикасното използване на паричната политика.

3. Свързани с климата условия за обявяване по отношение на обезпеченията

В кредитните си интервенции Евросистемата ще приема като поръчителство единствено търгуеми активи и кредитни вземания от предприятия и длъжници, които извършват Директивата за корпоративното отчитане по отношение на устойчивостта (след като тя бъде приложена изцяло). Тъй като използването на тази инструкция беше отсрочено, чака се новите критерии за допустимост да влязат в действие от 2026 година

Изискването ще се отнася за всички предприятия, които попадат в обсега на директивата. То ще способства за възстановяване на оповестението и за генерирането на по-качествени данни за финансовите институции, вложителите и гражданското общество.

За да подтиква заинтригуваните страни да спазят овреме новите правила, ЕЦБ ще организира тествания една година преди действителното им влизане в деяние. Но забележителна част от активите, които могат да бъдат предоставяни като поръчителство в кредитните интервенции на Евросистемата, като да вземем за пример обезпечените с активи скъпи бумаги и обезпечените облигации, не попадат в обсега на Директивата за корпоративното отчитане по отношение на устойчивостта.

4. Оценка и ръководство на риска

Евросистемата ще продължи да усъвършенства инструментите и потенциала си за оценка, тъй че да включи в по-голяма степен обвързваните с климата опасности. Така да вземем за пример, разбор на ЕЦБ демонстрира, че без значение от към този момент постигнатия от организациите за кредитен рейтинг прогрес сегашните стандарти за обявяване към момента са незадоволителни.

За да усъвършенства външната оценка на обвързваните с климата опасности, Евросистемата ще упорства организациите за кредитен рейтинг да обезпечат повече бистрота по какъв начин регистрират в своите рейтинги рисковете, свързани с климата, и да бъдат по-амбициозни в условията си за обявяване на тези опасности. Евросистемата поддържа деен разговор по тематиката с съответстващите органи.

Наред с това Евросистемата реализира единодушие по редица общи минимални стандарти по какъв начин вътрешните системи за кредитна оценка на националните централни банки следва да включат в рейтингите си обвързваните с климата опасности. Тези стандарти ще влязат в действие до края на 2024 година

Освен гореизброените ограничения Централната банка организира климатични стрес проби и подлага на оценка финансовите опасности, свързани с климата. В ролята си на банков контролен орган ЕЦБ следи банките да ползват безвреден и здравомислещ метод към установяването, оценката и ръководството на опасности, свързани с климата и околната среда, и да оповестяват по транспарантен метод рисковете, на които са изложени.

" " демонстрира положителните образци и значимите препоръки - всичко, което би трябвало да знаем по пътя към по-природосъобразно битие, работа и правене на бизнес. Проектът се реализира с поддръжката на,,,,,,,,.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР