Изменението на климата води до екстремни метеорологични и свързани с

...
Изменението на климата води до екстремни метеорологични и свързани с
Коментари Харесай

България e с най-малки икономически загуби в ЕС от климатичните промени през 2020 г.

Изменението на климата води до рискови метеорологични и свързани с климата събития, които от своя страна водят до стопански загуби. Подобни събития, в това число горещи талази, наводнения и стихии, са предизвикали стопански загуби в Европейски Съюз за над 145 милиарда евро през последното десетилетие, оповестява БНР.

През 2020 година Гърция записва най-големите стопански загуби на един гражданин, свързани с климата, до момента в който България е отчела най-ниските загуби.

Освен това 30-годишната плъзгаща се междинна стойност на икономическите загуби в Европейски Съюз, свързани с климата, демонстрира ясна наклонност на повишаване с близо 2% годишно през последното десетилетие.

Това демонстрират оценки на Европейската организация по околна среда, оповестени от Евростат в понеделник.

През 2020 година общите стопански загуби, свързани с климата, са били за 12 милиарда евро. Най-голямата обща загуба беше записана през 2017 година (27,9 милиарда евро), което е повече от два пъти от загубата през 2020 година и беше вследствие на горещите талази, регистрирани в Европа, които изсушиха земята и провокираха горски пожари.

Най-ниската обща загуба от климатичните промени е следена през 2012 година, като е била в размер на 3,7 милиарда евро.

През 2020 година икономическите загуби, свързани с климата, възлизат на 27 евро на всеки един гражданин на Европейски Съюз.

Държавата членка с най-висока загуба на глава от популацията, която е съвсем три пъти по-висока от междинната за Европейски Съюз, е Гърция с 91 евро на един гражданин на страната, следвана от Франция (62 евро) и Ирландия (42 евро).
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР