Изменението на климата представлява екзистенциална заплаха за живота на Земята,

...
Изменението на климата представлява екзистенциална заплаха за живота на Земята,
Коментари Харесай

Учени: Животът на Земята е под обсада

Изменението на климата съставлява " екзистенциална опасност " за живота на Земята, предизвестиха учени, представени от Агенция Франс Прес.

Експертите показаха отчет, който проучва рисковите метеорологични феномени през 2023 година и неналичието на дейности от страна на човечеството.

Изследването, оповестено в сп. " БайоСайънс " (BioScience), преглежда 35 " жизненоважни признака ", свързани с планетата. Сред тях са
замърсяването с въглероден диоксид, потреблението на сила и месо на глава от популацията, обезлесяването вследствие на пожари и дните с рискови горещини.

Авторите на отчета са стигнали до заключението, че 20 от тези индикатори са достигнали рекордни равнища през 2023 година

" В интерес на истината сме шокирани от свирепостта на рисковите метеорологични феномени през 2023 година Навлязохме в неразучена територия, която ни плаши ", пишат учените.

През 2023 година, която е напът да стане най-горещата в историята, цели райони претърпяха смъртоносни горещини, стихии, наводнения, като от време на време бедствията се случваха едно след друго.

В океаните температурите са били " отвън нормата " в продължение на месеци - събитие, което учените към момента на могат да обяснят изцяло, споделя Йохан Рокстрьом, шеф на Потсдамския институт за проучване на въздействието на климата (PIK)

За създателите на отчета изводът е явен: " Животът на планетата Земя е под блокада ".

Въпреки това човечеството е постигнало единствено " най-малък прогрес " в намаляването на излъчванията на парникови газове - концентрациите им доближават рекордно високи равнища, а дотациите за изкопаеми горива " скочиха до небето ".

" Трябва да променим гледната си точка по отношение на изключителната климатична обстановка, която към този момент не е изолиран екологичен проблем, а систематична и екзистенциална опасност ", се показва в отчета, направен месец преди 28-ата конференция на Организация на обединените нации за климата в Дубай.

Най-амбициозната цел на Парижкото съглашение - ограничение на стоплянето до 1,5 градуса Целзий спрямо прединдустриалната ера, ще би трябвало бъде измервана в продължение на няколко години, с цел да бъде счетена за реализирана.

Сега обаче тази граница към този момент може да бъде преминавана всяка година, което ще проправи пътя към циничен кръг на утежняване на стоплянето - размразяване на полярните ледени шапки, крах на горите, топене на въглеродните кладенци във безконечната заледеност, изгубване на корали и така нататък, предизвестява съавторът на проучването Уилям Рипъл от университета на Орегон.

" Веднъж преминати, тези повратни точки могат да трансформират климата ни по метод, който ще утежни обстановката и даже може да я направи необратима ", добавя той, предава Българска телеграфна агенция.

" Няма да избегнем избрани повратни точки, въпросът е по-скоро да забавим вредите ", споделя Тим Лентън от университета на Ексетър, припомняйки нуждата от фрапантно понижаване на излъчванията. " Защото всяка част от градуса е от голяма важност и играта не е завършила ".

Авторите на отчета предизвестяват още, че до края на века три до шест милиарда души може да се окажат " отвън обитаемия район " на земното кълбо.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР