Изменението на климата и глобалното затопляне представляват сериозни предизвикателства за

...
Изменението на климата и глобалното затопляне представляват сериозни предизвикателства за
Коментари Харесай

Изменението на климата застрашава световния туризъм

Изменението на климата и световното стопляне съставляват съществени провокации за интернационално приетите туристически дестинации, като заплашват техните екосистеми и инфраструктура.

 

Вследствие на това туристическият бранш е изправен пред нови провокации, свързани с тези въздействия.

Според данни на Световния съвет за пътувания и туризъм за 2022 година туристическият бранш, оценен на 7,7 трилиона $. Той способства за 7,6 % от международната стопанска система.

Макар че към момента се възвръща от пандемията COVID-19, в този момент промишлеността е изправена пред спомагателни провокации заради неподходящите последствия от изменението на климата. Стойността на бранша преди COVID-19 беше 10 трилиона $, което представляваше почти 10,4 % от международната стопанска система.

В отчет от проучване на Университета в Кеймбридж се акцентира негативното влияние на повишението на морското ниво, рисковите метеорологични феномени и окисляването на океаните върху инфраструктурата, подпомагаща морския туризъм.

 

 Добави изложение

 

Увреждането на кораловите рифове, повишението на температурите и горските пожари в допълнение заплашват туристическите дестинации.

В проучване на Световния стопански конгрес (СИФ) за 2023 година се акцентира негативното влияние на рисковите горещини върху туристите. Примери като горските пожари в Гърция, горещите талази в Италия и анулацията на полети в Съединени американски щати илюстрират този проблем.

Авиационният бранш, който е от решаващо значение за туризма, също се изправя пред провокации, свързани с рисковите горещини. Някои американски авиационни компании трябваше да понижат броя на пасажерите и багажа или да отсрочат полетите по време на 46 градуса по Целзий.

Поведението на туристите също се трансформира заради повишението на температурите. Изследване на Европейската комисия демонстрира, че в случай че световното стопляне продължи, туристическите действия в Европа може да се изместят от юг на север.

Това може да докара до понижаване на броя на туристите в южните дестинации и до увеличение на броя на туристите в северните.

Поради изменението на климата Малдивите, една от най-застрашените туристически дестинации, са изправени пред евентуалната заплаха от потапяне на огромна част от сушата им заради покачването на морското ниво.

По данни на министерството на туризма на Малдивите, които зависят от туризма и са уязвими от покачването на морското ниво, до 2100 година е допустимо 77 % от сушата им да бъде залята от вода.

 

 Добави изложение

 

По сходен метод Карибският басейн, мощно подвластен от туризма, е очевидец на избелване на кораловите рифове и повишение на морското ниво.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР