Измамници правят фалшиви профили на популярни актьори във Фейсбук с

...
Измамници правят фалшиви профили на популярни актьори във Фейсбук с
Коментари Харесай

Забъркаха и известни актьори в романтична схема за онлайн измами

Измамници вършат подправени профили на известни артисти във " Facebook " за машинация, сподели репортаж на " Нова телевизия " през днешния ден.

От името на актьорите Юлиан Вергов, Александър Сано, Владимир Карамазов измамниците пишат на самотни дами, които търсят другарство в обществените мрежи.

" Здравей, ти си мой почитател. Аз пъклен доста ти се веселя, обичам почитателите си, доста ще се веселя да си пишем ". И хората се хващат на това ", описа Владимир Карамазов пред медиата.

" Здравей, обичани мой почитател. Аз доста ти благодаря, че ти по този начин ме подкрепяш " - е известие изпратено от подправения профил на Александър Сано.

Най-много подправени профили имал артистът от Народния спектакъл Юлиан Вергов, известен и посредством присъединяване си в голям брой сериали. Медиата е открила седем негови подправени акаунта.

" Докладвам ги, само че нищо не се случва ", разяснява Вергов. " Имаше една жена, която дори беше донесла и подарък. Казвам ѝ, че няма такова нещо, демонстрирам ѝ профила. Тя беше доста разочарована. Първо се хвърли върху мен все едно аз имам нещо общо ", споделя артистът.

" Искат им се съществени суми от по няколко хиляди евро под претекст, че ще бъдат покрай сцената и ще вечерят с тази звезда, ще получат подпис, подарък, ще се снимат с нея. И защото са почитатели на тази звезда, жертвите се подмамват да изпратят пари ", коментира пред Нова телевизия шефът на отдел " Киберсигурност " в ГДБОП Владимир Димитров. Друг път под прикритието на непозната идентичност се предложили и артикули за продажба.

Той обръща внимание, че неприятният изказ може да подскаже на потребителите, че поддържат връзка с подставено лице. " Често нарушителите, които правят сходни имами, употребяват автоматизирани средства за превод на български език ", споделя специалистът.

Нова телевизия припомня, че обществените мрежи маркират действителните профили на обществените персони със синя звезда.

Измамите, които експлоатират сантименталните настройки на потребителите на обществените мрежи, са наричани от експертите " машинация 419 " по номера на член от Наказателния кодекс на Нигерия, който криминализира онлайн измами. Много от офанзивите през разнообразни схеми, завършващи с искане на пари, идват от тази страна, както и други африкански страни. Сред тях са и така наречен сантиментални измами, а причинителите им се назовават Facebook или любовни измамници (скамъри от англ. scammers), които работят и през други платформи или уеб сайтове за запознанства. И макар че това се прави от години, случаи са описвани и в непознатите медии, полицейски служби от разнообразни страни си сътрудничат в опит за откриване на мрежите, напредъкът е дребен и въвличането на хора в прочувствени виртуални връзки за изплъзване на едни пари продължава.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР