Измамници източват фирмени сметки с фалшиви мейли от шефове или

...
Измамници източват фирмени сметки с фалшиви мейли от шефове или
Коментари Харесай

ГДБОП: Измамници източват фирмени сметки

Измамници източват фирмени сметки с подправени мейли от шефове или чиновници за преводи на суми или промяна на банкови сметки. Това предизвестяват от Отдела " Кибератаки и финансови измами " към ГДБОП, оповестява

Все по-често измамниците в интернет вземат обществени данни от профилите на фирмите, LinkedIn или Фейсбук, с цел да пишат на счетоводителите:

" С което му са подрежда да изпрати незабавно пари по отношение на нова загадка договорка, от която компанията ще завоюва доста. Парите постъпват действително по сметката на финансово " муле ", изяснява Николай Неделчев, шеф на Сектор " Финансови измами " към Отдел " Кибератаки и финансови измами " в ГДБОП.

Нова за България е и друга форма на машинация: " Да се изпращат имейли от името на обособени чиновници, които приканват да им бъде превеждана заплатата по нова банкова сметка ".

Все по- постоянно банковите сметки, които се употребяват при този тип измами, са в по този начин наречените сдружения за електронни пари.

Засегнати са даже и сдруженията с банков лиценз, които разрешават неотложен превод на финансови средства сред свои консуматори. Заради това българска компания е олекнала с над пет милиона $.

Николай Неделчев от ГДБОП твърди, че с помощта на следствието, сдружението ще си върне парите.

Точенето на сметки на компании в международен мащаб се прави от лица, които най-често се намират в Нигерия или в Гана. Затова Неделчев предлага:

" Когато става въпрос за превод на пари, би трябвало информацията да се удостоверява по два самостоятелни канала. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР