Излязоха Рождественските броеве на списанията Амвон и Камбанка, издания на

...
Излязоха Рождественските броеве на списанията Амвон и Камбанка, издания на
Коментари Харесай

Излязоха Рождественските броеве на варненските списания Амвон и Камбанка

Излязоха Рождественските броеве на списанията " Амвон " и " Камбанка ", издания на варненския храм " Св. Атанасий ", оповестиха от Варненската и Великопреславска света митрополия за Moreto.net.

„ Камбанка “ стартира своето Рождественско изложение с описа за „ Градовете на Господ Иисус Христос “, свързани най-тясно с неговия земен живот. В един от идващите материали е обяснено какво съставлява Витлеемската звезда.

„ Кладенецът на мъдреците “ на Селма Лагерльоф ни потапя в света на приказките. И не е единствена – тези по-малки или по-големи деца, които отгърнат примамливо илюстрираните страници на списанието, ще открият още приказни четива. За любознателните е разказано по какъв начин се е появила традицията за накичване на елховото дърво за Рождество.

Да се грижи човек най-много за душата си – към това ни приканва Господ и смисълът на този апел е пояснен в рубриката „ Слово Христово “.

Както всякога, и в този момент списанието среща своите дребни читатели със случки от живота на светците – този път е показан разказът за трогателното житие на преподобни Йоан Колибар.

И от сраниците на списанито, отец Дончо не престава да направлява духовно дребните си пасоми, като ги поучава да изричат всеки ден благодарствена молитва за свършека на делата си.

Вълнуващ е разказът на Филка Лефтерова „ С нас е Бог “, в който се преплитат древен сказания с прекарванията в едно семейство в предколедните дни.

Един по-сериозен материал, най-вече за по-големите, е запознаването със „ Завета на преподобния наш отец Йоан Рилски “, както и срещата със световноизвестния от близкото минало, оперен и църковен артист Борис Христов в рубриката „ Светли имена “.

За тези, които не се боят да препашат домакинските престилки и да се трансфорат в умели готвачи, кака Деси е издала тайната рецепта за приготвянето на ароматни маслени соленки. Още доста истории за положителното, поучителни притчи, разказчета за чудесата в природата, са като дребни коледни подаръчета за децата.

„ И Словото стана плът “ на свети Йоан Кронщадски е уводният материал в сп. " Амвон " , който ни прави участници в насладата на един от най-значимите празници в човешката история – Рождеството на нашия Спасител.

В рубриката „ Начала “ протоиерей Андрей Ткачев се обръща към тези, които и в предишното, а и в този момент насочат въпроси, подбудени от тяхното обезверение и незнание. Писидийският Митрополит Сотириос ни коментира смисъла на апела, който се чува на всяка Литургия „ На Христа Бога да предадем “. В рубриката „ Слово за живот “ има разясняващи тълкувания на блаженствата, както и разсъжденията на св. Лука Войно-Ясенецки за предопределението.

Статията на ставрофорен иконом Дончо Александров ни кара да погледнем на „ Успех “-а не от световна позиция, а от християнска. Интригуващ е философският размисъл на Сергей Худиев за избора, свободната воля и вярата.

Спазвайки традицията, в списанието участват тематики за фамилията, брака и проблематичните деца, които имат най-голяма потребност от обич. „ За мъжкия блуд “, който за разлика от женския е по-малко дискутирана тематика, предлага забавен взор върху проблематиката.

В рубриката „ Вяра и живот “ се срещаме с упътванията на грузинския светия Григорий Хандзтийски над казуса „ Как да живеем по волята Божия “. Животът и наставленията на още един грузински светия – Гавриил Ургебадзе, са ни показани в описанията от негово духовно чадо.

В „ Богословски размишления “ ни хвърля тежката тематика за трансхуманизма. Проф. Алексей Осипов ни предизвика с въпроса: „ В един Бог ли имат вяра всички религии? “

Има още вълнуващи четива - разкази на претърпели „ Чудесата на вярата “, както споделени безредици за хубостта в природата от св. Порфирий Кавсокаливит и още други публикации, свързани с вярата и духовния живот.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР