Изложбата Св. Паисий Хилендарски: За ползата от историята ще бъде

...
Изложбата Св. Паисий Хилендарски: За ползата от историята ще бъде
Коментари Харесай

Откриват изложба за св. Паисий Хилендарски днес във Варна

Изложбата „ Св. Паисий Хилендарски: За изгодата от историята ” ще бъде публично открита на 21 ноември от 12:30 ч. в Духовно-просветния център „ Св. Архангел Михаил ” във Варна (ул. „ 27 юли ” № 9)

Темата е определена в чест на три значими годишнини през 2022 година – 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, 260 години от написването на „ История славянобългарска ” и 60 години от канонизирането на св. Паисий за светец.

Изложбата ще открие Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, оповестяват от Духовно-просветния център за Moreto.net.

В събитието ще взе участие и хорът на Софийската духовна семинария „ Св. Йоан Рилски ”.

В експозицията ще бъде показано развиването и образуването на визията за историята в православната източна традиция и мястото на св. Паисий и на българската история в тази традиция; какво е смисъла на духовния живот на преп. Паисий Хилендарски за написването на неговата „ История ” и по какъв начин е повлияла тя за духовното положение на българите през 18. век. Обръща се внимание на значимите персони в българското минало, които св. Паисий възкресява в паметта на българите, и се прави извод за духовното просветление на светеца за бъдещето на българите и изгодата от историята.

В изложбата са включени материали и информация, предоставени от Софийската градска художествена изложба, Националната художествена изложба, Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий ” и Централната библиотека при Българската академия на науките.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР