Изложбата Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски

...
Изложбата Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски
Коментари Харесай

Изложба на съвременни български илюстратори на Панаира на детската книга в Болоня

Изложбата „ Радост, горест и вяра. 25 български илюстратори на детски книги “ ще бъде показана в българския павилион, в границите на 61-ия Международен панаир на детската книга в Болоня. Селекцията е направена особено за интернационалния конгрес, който ще се състои от 8-и до 11-и април 2024 година

Куратори на изложбата са Антон Стайков и Свобода Цекова. Избраните 25 модерни български илюстратори на детски книги са от разнообразни генерации и имат зад себе си разнороден професионален опит. „ Този асортимент не е ранглиста, не претендира за пълнота, а си слага за цел да насочи вниманието на публиката и експертите към съответни качества и аспекти от работата на художниците, да осветли метода им към литературния текст, избора на техника, композиционни и наративни похвати. Чрез достиженията им да формулира това, което най-общо назоваваме жанр “, споделят Антон и Свобода.

Изложбата е съпроводена от печатен и онлайн азбучник на британски и български език, а след панаира в Болоня ще пътува из разнообразни градове в България. Проектът е въодушевен от магията на илюстрацията да основава светове и герои, да споделя истории на повсеместен език и се осъществя с финансовата поддръжка на Министерството на културата, Национален фонд „ Култура “ и Столична стратегия „ Култура “.

Художниците, които вземат участие в изложбата, са Аля Маркова, Антония Мечкуева, Веселин Праматаров, Вяра Бояджиева-Кастелейн, Деница Минева-Деланд, Елица Сърбинова, Ива Сашева, Ина Христова, Калина Мухова, Катина Пеева, Кирил Златков, Лиляна Дворянова, Люба Халева, Мартин Станев, Миглена Папазова, Мила Янева-Табакова, Мира Мирославова, Пенко Гелев, Сиана Захариева, Сотир Гелев, София Попйорданова, Стела Драйс, Юлиан Табаков, Яна Казакова и Ясен Григоров.

Всеки от селектираните художници е показан с откъс от илюстрация към съответна книга и онлайн изложба с още илюстрации от същата книга, подготвителни рисунки и любопитни елементи, кураторски текст, биография и контакти, техническо изложение на изданието, както и информация за други книги от същия художник.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР