Изложбата По вълните IV‘‘ на бургаския скулптор Радостин Дамасков гостува

...
Изложбата По вълните IV‘‘ на бургаския скулптор Радостин Дамасков гостува
Коментари Харесай

Изложба на Радостин Дамасков откриват днес във Варна

Изложбата „ По вълните IV‘‘ на бургаския ваятел Радостин Дамасков гостува от 21 април до 14 май в Градската художествена изложба „ Борис Георгиев “ - Варна.

Откриването е довечера, 21 април от 18:00,

С посвещение на морето е сбирката статуи и рисунки под мотото „ По вълните IV‘‘. “Това цялостно издание добавя един наскоро осъществен план „ Процесът „ Синьо “ - споделя създателят, - новаторски авторски план, който създадохме взаимно със Златина Дамаскова. Той включва релефи от гипс, снимане и цифрова обработка, създаване на четири скулптурни обекта, реализацията им в материал и цифров щемпел. „ Процесът „ Синьо “ е отворен както за фена, по този начин и за създателите, тъй като може да бъде постоянно допълнен. „ Синьото “ е развой, тъй като продължава ” - обобщава художникът.

Проф. Михаил Неделчев споделя, че Радостин Дамасков е “пленен вечно от морето актьор ” и написа за неговия план: „ Всички знаем: маринистиката е една от най-трудните тематични насоки в изобразителните изкуства. Но морето по този начин мощно ни притегля, омагьосва ни, че хиляди и хиляди художници на всички места по света още веднъж и още веднъж му се посвещават. И като че ли е към този момент невероятно да намериш истински подходи, да кажеш нова дума посредством изкуството си. Но това познание не е възпряло Радостин Дамасков - този водещ ваятел на непрестанно взрения в морето прелестен с артистичната си атмосфера град Бургас. Неговото творчество е напълно отдадено на менящите се момент след момент светове на морето. Нещо повече: при него морето не е съзерцавано от брега. Подобно на морето в редица стихотворения на огромния Христо Фотев, в скулптурите, рисунките, картините и миниатюрите на Дамасков сме потопени в морската буря. Удивително е да следим по какъв начин другите визии за морето минават трансформирани от една жанрова форма в друга, по какъв начин основават единството на това многообразно творчество. ”

Радостин Дамасков е роден през 1957 в Бургас. Завършва статуя през 1982. От 1987 е член на Съюза на българските художници. Работи в региона на дребната пластика и монументалните форми. Живее и работи в Бургас. Участник е в доста изложения в България и чужбина, както и в интернационални симпозиуми по статуя. Някои от тях са:

1987 - Международен симпозиум по статуя в камък - Бургас,

1988 - Международен симпозиум по статуя в дърво - Ясна Поляна,

1989 - Девето Международно биенале по дребна пластика - Будапеща,

1997 - Международна галерия - Равена,

1998 - Международен симпозиум по статуя в камък - Грузия,

1999 - Международен симпозиум по статуя в камък - Армения,

2000 - Международен симпозиум по статуя в дърво - Ясна Поляна,

2009, 2010, 2011 - Международен пленер – Русалка,

2014, 2016 - Международен пленер „ Вратите на Разлог “,

2010 - Международен симпозиум по статуя в камък - Бургас,

2010 - печели народен конкурс и осъществя монумент на поетесата Петя Дубарова,

2011 - основава първия нулев километър в България, намиращ се в Бургас,

2020-2022 - печели народен конкурс и осъществя монумент на най-големия донор в България Александър Георгиев – Коджакафалията, намиращ се в Бургас.

За своите статуи в камък и бронз получава дипломи от Министерствата на културата в Унгария, Грузия и Армения, както и почетния знак на град Бургас. Негови произведения са владеене на Музея на модерното изкуство в Кьолн, сбирка на П. Людвиг както и на доста галерии и сбирки в България, Германия, Белгия, Холандия, Русия, Мексико и други.

www.behance.net/radostin_damaskov

Откриването на изложбата е на 21 април, петък, от 18:00.

Експозицията ще остане в Градската художествена изложба на Варна на ул. “Л. Каравелов ” 1 до 14 май 2023.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР