Изложбата Истанбул“, съчетала 52 черно-бели фотографии на световноизвестния турски фотожурналист

...
Изложбата Истанбул“, съчетала 52 черно-бели фотографии на световноизвестния турски фотожурналист
Коментари Харесай

52 черно-бели фотографии на световноизвестния фотожурналист Ара Гюлер потапят във вълшебния Истанбул

Изложбата „ Истанбул “, съчетала 52 черно-бели фотографии на световноизвестния турски фотожурналист Ара Гюлер, беше показана в столичната изложба „ Синтезис “, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Запечатаните приживе от Ара Гюлер фрагменти потапят във вълшебния град на контрастите, ситуиран на два континента – Истанбул. Фотографиите демонстрират града по едно и също време безреден и спокоен, гръмък и спокоен, блестящ в тюркоаз и злато, само че и на моменти тъмен и черно-бял.


Надежда Павлова, кураторът на „ Синтезис “, описа, че кураторският екип на галерията неведнъж мечтае за избрани изложения или да показа избрани имена. „ Тази галерия стартира с фантазията на Калин Руйчев да представим Ара Гюлер в изложба „ Синтезис “. В оня миг звучеше като нещо много фантастично, само че през лятото на тази година наш другар и сътрудник, с който дълги години работим – Никола Лаутлиев, уредник на Международните фотографски срещи в Пловдив, ми се обади с предложение да си партнираме в представянето на тази галерия, която първо гостува в Пловдив в границите на фестивала, а по-късно гостува в София “, изясни тя.


По време на представянето в Пловдив Лаутлиев я среща с екипа на музея „ Ара Гюлер “ в Истанбул. „ Ние се срещнахме и обстойно дискутирахме по какъв начин да представим изложбата в София и какво можем да прибавим към наличието. И тук желая да благодаря на всички, които ни помогнаха да изпълним тази наша отдавнашна фантазия, почнала преди 7 година – както на екипа на музея „ Ара Гюлер “, на Генералното консулство на Р Турция в Пловдив и най-много на Посолството на Р Турция в София “, сподели Павлова.


Чагла Сарач, шеф на музея „ Ара Гюлер “ и на Архив/Изследователски център „ Ара Гюлер “ в Истанбул, съобщи: „ Вярвам, че всякога, когато ние публикуваме книга с фотографиите на Ара Гюлер или представяме негова галерия, той по някакъв метод към момента е с нас, гледа ни леко игрива някъде там, от небето, и е откровено благополучен, че може да показа творчеството си с всички вас. “


Посланикът на Република Турция Н. Пр. Айлин Секизкьок сподели пред БГНЕС, че без подозрение Ара Гюлер е несъмнено най-видният фотожурналист, измежду първите хора в тази област. „ Това, което е най-характерно за Ара Гюлер е, че той с черно-белите фрагменти, които ни предава, по най-хубавият, по най-подходящия метод пресъздава Истанбул – градът, в който той е роден, в който живее и който обича доста “, означи турският дипломат.

По думите на Секизкьок това, което го прави по-различен и по-специален е, че от 50-те години с тази снимка той съумява да улови всички мигове и на жизнеспособност, и на горест, съумява да улови всеки един детайл с тези фотографии, да пресъздаде и придвижи в наше време места, които към този момент даже не съществуват. „ За нас е изключителна наслада и се радваме, че имаме опцията да срещнем феновете на изкуството тук, в София, с творчеството на този наш фотожурналист навръх 100-годишнината на нашата република “, сподели още посланикът на Р Турция.

Посланик Секизкьок изясни пред феновете на изкуството, че тази галерия е специфична и с това, че е първата, която се показва в България. „ Псевдонимът на Ара Гюлер в Турция е Окото на Истанбул, т.е. довечера ние откриваме галерия, която се състои от черно-бели фрагменти, която е част от неговата селекция и става причина за това той да се назовава по този начин. Смятам, че надали би имала по-подходяща тематика, с изключение на тази, която представяме довечера тук, тъй като знаем за интереса и любовта на българския народ към Турция и Истанбул “, добави тя и употребява случая да благодари на всички взели участие в реализирането на изложбата черно-бели фотографии с фокус върху красивия турски град, уловен от фотожурналиста Ара Гюлер.

След откриването на изложбата е готова съпътстваща стратегия. В петък от 18.30 ч. е проведена лекция, в която ще приказват Чагла Сарач, Ясемин Озюе и Туана Пулак в театралната зала на Софийския университет. В събота в изложба „ Синтезис “ в обичайният ден на отворените порти на библиотека на фокус ще бъдат книгите на Ара Гюлер, издадени през последните 30 година Събитието ще стартира в 16 ч., като половин час по-късно екипът на музея „ Ара Гюлер “ ще прочете някои емблематични текстове, написани от фотографа и създател. В края на интервала на изложбата като финисаж е проведена прожекция в партньорство с НАТФИЗ, където във кино зала на Академията ще бъдат прожектирани два кино лентата, предоставени от музея „ Ара Гюлер “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР