Изложбата 140 години от Освобождението на България“ през погледа на

...
Изложбата 140 години от Освобождението на България“ през погледа на
Коментари Харесай

Изложба за 140 годишнината от Освобождението откриват в Градската галерия

Изложбата „ 140 години от Освобождението на България “ през погледа на обектива, четката и перото ще бъде открита на 1-ви март от 18ч. в Градската художествена изложба. Събитието е под егидата на кмета на община Варна и посолството на Испания в България и почетният консул в морския град. Експозицията демонстрира табла от Държавна организация „ Архиви “, София с един по-различен взор върху Руско-турската война от 1877-1878 година с изобразителни материали и документи от фондовете на Централния държавен списък, Софийския държавен списък и държавните архиви в страната. Показани са фотоси от бита, градски пейзажи и малко познати лица, участници в героичните събития. Наред с политици и военни, са показани и кореспондентите, упълномощени в Полевия щаб на Действащата съветска войска, отразяващи с дописки до международните медии хода на военните дейности от мястото на събитията.

За първи път във Варна, от Централния държавен списък - София се демонстрират рисунките на чешкия художник проф. Ярослав Вешин /1860 -1915/, занаятчия живописец, живял и творил в България, един от основателите на българското изобразително изкуство в края на XIX и началото на ХХ век. Вешин прекарва в Шипка към две седмици и прави огромно количество скици с разнообразни подиуми на срещи сред съветски генерали, майори, подполковници и опълченци, участници от войната 1877-1878 година. Това са няколко от многото скици по които Вешин основава цикъл картини „ Юбилейни маневри при с. Шипка “ през 1902 -1904 година. Гравюрите от България на испанския боен сътрудник – художник Хосе Луис Пелисер съставляват испанската позиция към Руско-турската война от 1877 -1878г. Те са един, несъмнено меродавен източник, на който актуалната българска историческа просвета би могла да се базира в своите проучвания от този интервал.

В залите на Градската изложба на Варна ще бъдат експонирани и шест портрета на варненски опълченци от художника Иван Йонков, владеене на ХГ „ Елена Карамихайлова “ – Шумен и на РИМ – Варна, отдел Възраждане. Портретите са рисувани през 30-те години на ХХ век, когато създателят е назначен като преподавател по изобразяване във Варненската Мъжка гимназия, днешната Градска художествена изложба.

Портретът „ Баща ми “ с създател Александър Мутафов заема особено място в експозицията. Тази творба е необичаен пример на портретното майсторство, дело на един от основоположниците на жанра на маринистиката в българското изкуство. Димитър Казаков – Нерон е показан с творбата си „ Епопея “, отдадена на 100 –годишния празник от Освобождението на България. Образите в картината са изведени до знаци – знаци, изрисувани като ритмично сложени орнаменти. „ Орнаментът не се основава с рационална просвета “ са думи на художника. Той е надълбоко закодиран в груповото подсъзнание и работи като свързващ детайл за общността. По този метод художникът осмисля комплицираните взаимовръзки сред история и съществуване. Композицията „ Песен- Освобождение-1878 година “ на Димитър Киров внушава, че зад художествения жест, налагащ нереалната фигура стои чистия изказ на концепцията.

Мащабната живописна комбинация „ Грабвайте телата “ на Атанас Пацев е образен откъс на стих от одата на Иван Вазов „ Опълченците на Шипка “, обезсмъртила подвига на българските войни. Живописните композиции, отдадени на тематиката за Освобождението на България са от сбирката на ХГ „ Елена Карамихайлова “ – Шумен.

Изложбата с изобразителни материали и документи, истински рисунки на Ярослав Вешин, живописни картини от известни български художници и гравюри на испански репортери от времето на Освободителната война 1877-1878г се осъществя с поддръжката на Държавна организация „ Архиви “ – София, Националният Военно исторически музей – София, РИМ – Варна, отдел „ Възраждане “, Художествена Галерия „ Елена Карамихайлова “ – Шумен.

Изложбата може да бъде прегледана до 20-ти март.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР