Изложба със съкровища от гробницата на Тутанкамон, които са на

...
Изложба със съкровища от гробницата на Тутанкамон, които са на
Коментари Харесай

Кой е бил Тутанкамон?

Изложба със съкровища от гробницата на Тутанкамон , които са на последно международно турне, преди да се върнат вечно в Египет, беше открита в Лондон, заяви Ройтерс.

Изложбата „ Тутанкамон, съкровищата на Златния фараон “ е подредена в галерията „ Сачи “ . Посетителите ще могат да прегледат повече от 150 експоната - златни декорации, кинжала на фараона, дървен параден щит, гравюри, статуи, ритуални предмети от гробницата на владетеля на Древен Египет, който е управлявал в интервала 1332-1323 година пр.н.е.

Повечето предмети са открити през 1922 година в г робницата на Тутанкамон в Долината на царете от английския археолог Хауърд Картър . Една трета от тях за първи път се изнасят от Египет. Изложбата ще остане в английската столица до 3 май 2020 година След завръщането в Египет, експонатите ще бъдат съхранявани в Големия египетски музей, който ще отвори порти следващата година покрай пирамидите в Гиза.
 Gulliver/Getty Images
Младият фараон става надали не най-известният държател на Древен Египет след откриването на гробницата му, въпреки че не е оставил забележима диря в своето ръководство. Популярността му се дължи както на уникалността на разкритието (до този миг всички известни царски погребения, а и освен царски, са разграбени от иманяри), по този начин и на така наречен „ проклинание на фараона ”. Според слуховете „ гибелта долита на бързи криле при тоя, що е дръзнал да наруши спокойствието на фараона ”.-->

Небхеперура Тутанкамон е последният египетски фараон от могъщата XVIII-та   фараонска династия , управлявала Египет епохи наред.
 Gulliver/Getty Images
А Хауърд Картър е измежду най-големите потенциали в египтологията . Изучава античната цивилизация още от младеж, когато Пърси Нюбери го взима в екипа си да прерисува фреските в гробницата „ Бени Хасан ”. Години по-късно Картър се среща с лорд Карнаворн, който финансира всичките му разкопки, в това число издирването на гробницата на непознатия до тогава фараон Тутанкамон.

През ноември 1922 година археологът намира гробницата на Тутанкамон, а на 16 февруари идната година отваря погребалната камера и пръв вижда саркофага на владетеля.
 Gulliver/Getty Images
Картър употребява нагорещени железни пръти за отварянето на саркофага и снемането на златната траурна маска - варварска технология съгласно актуалните разбирания. В тези години обаче тъкмо този способ няма конкуренция измежду научната общност. След отварянето на саркофага мумията повече от година е изложена на въздействието на въздуха и слънчевите лъчи, което води до сериозното й разваляне - останките се разпадат на 13 обособени елементи.

Днес в Музея в Кайро са изложени над 1700 предмета, открити в гробницата на Тутанкамон. Много други с по-малка стойност се пазят в складовете.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР