Изложба с архивни снимки на Петър Увалиев от времето, когато

...
Изложба с архивни снимки на Петър Увалиев от времето, когато
Коментари Харесай

София Лорен влезе в ПУ

Изложба с архивни фотоси на Петър Увалиев от времето, когато е бил хлапе на годинка в бяла тога с дантели и медальон с кръст на врата, до златните му години, когато е правил филми със София Лорен и Микеланджело Антониони, бе открита на старта на Паисиевите четения в Пловдивския университет. В ретроспекцията във връзка 100 година от рождението му може да се види фотография от последните му дни в компанията на сестра му. Има фрагменти на българския посланик, кино продуцент, сценарист, режисьор, критик, преводач и академични учител, на които е с Желю Желев и Валери Петров.

Черно-белите фотоси демонстрират запечатани моменти от снимачната площадка на „ Фотоувеличение ” - лентата, която печели „ Златна палма ” в Кан през 1967 година Самата София Лорен „ влезе ” в ПУ с миг от фотосите на „ Милионерката ”, продуциран от българина. Обективът го е уловил и до Джералдин Чаплин. От персоналния списък е извадена също фотография от брачната гала със брачната половинка му Соня Рув, която дойде на откриването и донесе копие на дипломата на мъжа си от Френския лицей в Пловдив, който той е приключил през 1932 година

„ Много съм удовлетворена отново да бъда в Пловдив. Много забавен исторически град. За мен в него има доста мемоари ”, сподели тя на прелестен български език. И акцентира, че за нея е доста значимо да участва като знак на почитание към българския език и просвета. Експозицията върна Соня Рув обратно в годините, когато през 1947 година брачният партньор получил стипендия да работи в Париж и да се завърне в България, с цел да реновира кинематографията тук. „ Той беше доста благ, с доста положително възприятие за комизъм - описа в човешки проект Рув. - За мен и щерка ни вкъщи постоянно имаше някакъв дребен подарък. Много общителен човек. Голям интелектуалец. Ако знам нещо за България, всичко е с помощта на него. ”
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР