Изложба разказва историята на Софийската филхармония и зала БългарияРетроспективната изложба

...
Изложба разказва историята на Софийската филхармония и зала БългарияРетроспективната изложба
Коментари Харесай

Изложба разказва историята на Софийската филхармония и зала „България”

Изложба споделя историята на Софийската филхармония и зала „ България ”
Ретроспективната галерия „ 90 години Софийска филхармония, 80 години зала България ” ще споделя историята на Софийската филхармония и зала „ България ” от 25 септември до края на месец октомври в градинката пред НДК на ъгъла на улиците „ Патриарх Евтимий ” и „ Ангел Кънчев ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В 28 пана ще бъдат събрани над 100 фотоса, разпростиращи се на над 46 кв. м. хартия. Изложбата е по самодейност на 28 годишния фотограф Антон Марков и е подкрепена от новия сътрудник на филхармонията LG. Марков изясни, че концепцията за изложбата зародила около работа му с куратора на галерията на зала „ България ” Цена Бояджиева.

„ Изложбата насочва един ретроспективен взор върху историята на зала „ България ” и на филхармонията. Още в първите пана ще видите оформлението и решението за построяването на постройката и комплекс „ България ”. В по-голяма дълбочина ще видите архивни фрагменти от отрязъци от непознати медии от изяви на софийската филхармония, гастролиращи международно известни имена ”, сподели Марков. Той добави, че част от фрагментите са негови и те демонстрират редица концерти, както и работата на диригента Найден Тодоров и гостуването на маестра Любка Биаджони. Фотографът показа, че в изложбата са включени фотоси, предоставени от архива на Софийската филхармония, архива на градската библиотека и Националния списък.

От своя страна шефът на филхармонията маестро Найден Тодоров сподели, че тази галерия е ориентирана към хората, които не са посещавали до момента залата.

„ Ние имаме потребност хората, които по принцип в никакъв случай няма да влязат в зала „ България ”, минавайки около места, които са публично налични да видят и чуят за Софийската филхармония. Някои от тях може пък да решат да дойдат ”, съобщи диригентът. Той добави, че в границите на юбилейния сезон на филхармонията ще се уголемява и изложбата на дългогодишния им фотограф Василка Балевска, с помощта на която Вадим Репин приема поканата на маестро Найден Тодоров.

„ Комуникирах с него посредством неговия сътрудник и попитах дали има някаква опция Репин да пристигна и да свири за нашия юбилеен сезон. Той сподели, че е доста мъчно и, че вероятно може да се откри някаква опция в идващите 7 години, само че не в този момент. Тогава помолих да му изпратят онази фотография - става дума за фотография от концерт на 8 годишния Вадим Репин в зала „ България ”. Обадиха се на идващия ден и одобриха поканата ми ”, съобщи маестрото.

Той сподели, че това е силата на образното доказателство, че нещо се е случило, тъй като това не просто напомня за някакви събития, а отключва прочувствени мемоари.

Маестро Тодоров заяви още, че се усеща от премията, която Столичната община е дала за плана „ Музиката на Европа ” на Софийската филхармония и даде обещание, че в интервала от януари до юни ще показват музиката на цяла Европа, а освен на страните членки на Европейски Съюз. Той добави също по този начин, че мотото на новия юбилеен сезон е „ Хармония за София ” и съобщи, че все по-често ще връщат хората към историята като им описват за великите неща, които са се случвали в залата и огромните имена, които са гостували.

Стана ясно още, че концертът на Паата Бурчуладзе на 21 септември се отсрочва, защото световноизвестният бас е влезнал в болница и се чака до 2 месеца още веднъж да се завърне на сцената. Новата дата към момента не е ясна. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР