Изложба под надслов ДРУГ(и) ГРАДСКИ РЕД(ове) ще бъде открита в

...
Изложба под надслов ДРУГ(и) ГРАДСКИ РЕД(ове) ще бъде открита в
Коментари Харесай

Изложбата "Друг градски ред": Каква е София на допир

Изложба под надпис " ДРУГ(и) ГРАДСКИ РЕД(ове) " ще бъде открита в галерията на в София на 1 септември от 18.00 ч. Тя е част от плана " Супер позиции/Заплитане 2022 ", който основава нарочна креативна среща сред български и задгранични художници и куратори, работещи за първи път дружно.

В случая София Грънчарова и наложеният турски куратор Фират Арапоглу преплитат креативен музи, предизвикани от персоналния си допир с множеството урбанистични пластове на София, в които двамата откриват директни и индиректни препратки към европейската просвета, философия и прагматика.

" Модерният град е град на общностите ", споделя Фират Арапоглу. " София Грънчарова подхожда към модерния урбанистичен подтекст " вибрирайки " в граничната зона сред архитектура, град и тяло. Тя интепретира историческите развития на градските елементи през " филтъра " на самостоятелните и обществени аспекти, както и през измененията в методите на произвеждане. "

В центъра на вниманието на авторката е градът, в който е родена и израснала. Самата София е много безредна като. Както и в други огромни градове, в нея има зони на висока централизация на поданици, което поражда разнообразни пространствени форми. София Грънчарова подхожда към града през свръзката архитектура-тяло, като по този метод приканва феновете да се ангажират с урбанистичната среда през телесния си опит. Самата тя възприема архитектурата като човешко тяло.

 Кураторът Фират Арапоглу
© Институт за модерно изкуство

Кураторът Фират Арапоглу

Грънчарова " разчита " промени в града през времето като географ и социолог, до момента в който ни изяснява като персона какви са измененията, случили се в неговото минало. Започвайки с разбор на натрупването и придвижването на капитали, тя прави серия от калкулации на пространството и мащаба. Авторката изследва града като централизация на хора и " потоци " от хора, артикули, капитали, средства за произвеждане, и познание.

Поради вътрешната непоклатимост на избрани урбанистични конфигурации, несъгласията, напреженията и динамичността, които се изявяват в тях, са извънредно значими при анализите на града. В градските си разходки из София, авторката документира " фактурата " на улиците и фасадите на постройките. За София Грънчарова, столицата е място на непрекъсната смяна и последователност. За нея разхождането, ходенето е акт, който задейства креативната ѝ мисъл, оказва помощ ѝ да възнамерява своите визии и изложения. Нейните конструирани " скитания " основават нови зони за изследвания, нови места за живот, както и нови направления за следване.

Докато фиксира архитектурните детайли, художничката възприема техниката на фротажа; по този начин тя насочва публиката си освен към зрението, само че и към чувството за досег. Фактурите върху тъканта, които тя основава със силикон, сочат към наблюдателността, към видяното.

 Плакат на събитието
© Институт за модерно изкуство

Плакат на събитието

София Грънчарова учи визулни изкуства във Франция и Белгия. Участва в голям брой изложения, просветителни начинания и лични кураторски планове. През 2021 година основава третата си самостоятелна галерия " Ако се вгледаш от близко, нещата могат да се разпаднат " в Софийска градска художествена изложба. Член е на Института за модерно изкуство-София и самодейността " Правосъдие за всеки ". Твори в жанра на авторски книги в лимитиран тираж, пърформанс, снимка, колаж, апаратура, и сайт-специфик намеси.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР