Изложба на прочутите златни съкровища открити преди десетилетия край великотърновските

...
Изложба на прочутите златни съкровища открити преди десетилетия край великотърновските
Коментари Харесай

Показаха древни златни съкровища по случай 19-годишнината на Областната управа в Търново

Изложба на фамозните златни съкровища открити преди десетилетия край великотърновските села Хотница и Къпиново, бе подредена във фоайето на Областната администрация в остарялата столица във връзка 19-годишнината от основаването й. Уникатите от най-старото злато намирано от археолози по нашите земи бяха извадени от фондовете на Регионалния исторически музей за пръв път от над 5 години. В специфични стъклени витрини бяха подредени 44 златни халки, гривни спирали, както и пластини от благородния метал, които са били открити през 1957 година край Хотница от археолога Никола Ангелов.
 002  007  009  012  004
„Къпиновското златно богатство пък е намерено през 1987 г в местността Стубел наоколо до почивна база, до момента в който булдозер изравнявал земеделска земя за зеленчукова градина. От могилата са извадени сребърен киликис- чаша за вино, на която е изобразена сцена от един от подвизите на Херакъл.

„За зла орис, трактористът решил да измие киликса със сол и сода и смъкнал част от позлатата на фигурите и сцените. Съдът пък датира от преди 25 века. Съкровище съдържа още десетина бронзови съдове, както и фиала-вид съд. Изключително скъп е дамски накит за глава с висулки във тип на жълъди, които са подрънквали, до момента в който дамата се е движела. Интерес съставляват и 16 приложения за колан или други кожени изделия“, напомня шефът на РИМ във Велико Търново доктор Иван Църов.

Той добавя, че най-старото обработено от човешка ръка злато е било употребявано в всекидневието. Ръководството на РИМ във Велико Търново има намерение да възобнови преписката, която се е водила преди десетина години с НИМ за връщане на неповторимите експонати на музея във Велико Търново, защото огромна част от тях са в София.

„Искаме и други 24 предмета, измежду които са Калояновия пръстен, капител с монограма на цар Иван Шишман, който е открит на хълма Царевец“, добави доктор Църов.

„ Представихме това благосъстояние, тъй като 2018 година е година на културното завещание. За да се докоснем до историята, до корените, до нашето богато културно-историческо завещание ”, каза  регионалният шеф проф.Любомира Попова.

На тържеството бяха поканени всичките 8 губернатори, които са управлявали Великотърновска област от 1999 г до в този момент, като болшинството от тях са професори.

Вместо с огромна торта, тази година Областната администрация почерпи своите посетители с ястия, приготвени от 19-годишните зрелостници от Професионалната гимназия по туризъм „ Д-р Васил Берон ”.
„ Поканили сме учениците, които тази година приключват своето обучение, с цел да забележим, че от корените, традициите, би трябвало да подадем на младежите, които да се осъществят сполучливо в живота ”, съобщи проф. доктор Любомира Попова.

Тя подари с благодарствени адреси регионалните шефове в предходни мандати Георги Рачев и Николай Йоцов, които бяха част от днешния празник дружно със заместник-областните шефове инж. Детелина Борисова и Ивета Кабакчиева и кмета на Павликени инж. Емануил Манолов. Благослов отслужи отец Славчо.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР