Изложба на български носии на Етнографския музей гостува в Лихтенщайн.

...
Изложба на български носии на Етнографския музей гостува в Лихтенщайн.
Коментари Харесай

Изложба на български носии гостува в Лихтенщайн


Изложба на български носии на Етнографския музей гостува в Лихтенщайн.

 

Изложбата „ Богатството на българските национални носии “ на пловдивския Регионален етнографски музей ще гостува в Националния музей на Княжество Лихтенщайн в гр. Вадуц от 7 до 27 май 2018 година.  Изложбата е представителна извадка на български носии и украшения от епохата на Възраждането. Този микросвят с неговите послания и закодирани изречения е съвсем чужд за европееца. Целта е да се покаже многообразието на обичайна българска просвета, която от една страна резервира локалната специфичност, а от друга – възприема въздействията, идващи от Западна Европа и Изтока.

 

В доиндустриалните общества облеклото има и етнична функционалност. Чрез материята, цвета, кройката и украсата, то демонстрира националност­та, местожителството, пола, възрастта, фамилното състояние, занятието, обществената принадлежност и вероизповеданието на този, който го носи. В националната просвета то се възприема като двойник на индивида. Името на обичайното облекло е носия , т.е. носи се на тялото. Празничното облекло се назовава одеждa и е с очебийно ритуален темперамент, по тази причина се поставя при всяко ново „ начало “ – кръщене, прекосяване от детство в моминство, сватба или при тръгване за „ оня свят “.

 

Облеклото и украсите по него, съставляват алегорична граница сред тялото и външния свят. Някои от неговите детайли, наследени от старинната носия, като риза, пояс, престилка и кърпа, както и накитите носени с тях, имат апотропейни функционалности.

След завладяването на българските земи от османците настава смяна в традициите и културата на популацията. Костюмът с украсите към него към този момент не са оня обществен разделител, който демонстрира статуса на притежателя си, а са по-скоро белег на национална идентификация и поръчка за етническа и религиозна принадлежност.

 

Изложбата на Регионален етнографски музей – Пловдив се провежда със съдействието на Посолството на Република България в Конфедерация Швейцария във връзка Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР