Изложба "Мартеници", посветена на 1 март, бе открита в Националния

...
Изложба "Мартеници", посветена на 1 март, бе открита в Националния
Коментари Харесай

Мартеницата - израз на уважение, любов и древна традиция


Изложба "Мартеници", отдадена на 1 март, бе открита в Националния етнографски музей, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Изложбата е отдадена на обичайния български празник 1 март и на мартеницата, която към този момент е вписана в международната листа на нематериалното културно завещание, освен това като интернационално достижение, съобщи при откриването доцент доктор Петко Христов, шеф на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей-БАН.

Изложбата е направена със съдействието на седем дами от Национално съдружие „ Задруга на майсторите на национални художествени занаяти ”, които са посочили мартениците, които създават. По време на ателиета, които ще бъдат проведени в Националния етнографски музей, точно те ще бъдат тези, които ще покажат на гостите по какъв начин да изработят обичайни мартеници. Ателиетата ще се проведат събота и неделя (17 и 18 февруари и 24 и 25 февруари).

Искам да поканя всички столичани и посетители на столицата да доведат децата си, с цел да могат да опитат, да пипнат и да се научат от майсторлъка на своите предшественици, моли доцент Петко Христов.

От своя страна кураторът на изложбата гл. ас. доктор Ангел Ангелов от Националния етнографски музей съобщи, че е извънредно значимо нещо човек, почитайки този празник, самичък да създаде подаръка, който по-късно да даде на своя непосредствен. За всеки клиент ще има нещо, което да го очарова, да го грабне и да го накара да се почувства част от това превъзходно преживяване, има вяра Ангелов.

Цветанка Абаджиева, занаятчия от Национално съдружие „ Задруга на майсторите на национални художествени занаяти “, разясни, че от задругата са за 15-ти път в музея. „ Ние сме съработници с тях в опазването на едно извънредно завещание, едно от най-древните. Това неизменност и другарство дава късмет на младите и възрастните да се порадват, да се срещнат и да схванат кои са, което е най-важното. Винаги сме правили мартеници. Майстор на мартеници-няма. Правим го веднъж в годината за към месец “, разяснява Абаджиева.

„ Да заповядат хората, които желаят да си купят малко хубост и малко истина, тъй като на открито има доста шнурчета. Китайските мартеници са правени на машина, а мартениците тук са правени на ръка. Материалът би трябвало да е натурален. В Градската градина несъмнено десетина години висят мартенички, които в никакъв случай няма да изгният или най-малко не в идващите 10 години “, уверена е Цветанка. Тя е безапелационна, че мартеницата е израз на почитание, доста обич и невероятна антична традиция. Трябва да знаем кои сме, а мартеницата е един от пътищата да научим кои сме, добави майсторката. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР